40 български ученици отиват в космическия център Space Camp на NASA в Турция

Feb 15, 2012 Няма коментари by

За осма поредна година български ученици ще имат възможност да се обучават в научно-образователния космически център на НАСА – Space Camp Turkey – в Измир, Турция. Това е един от трите обучителни центъра на американската космическа агенция в света. Той работи по програми, разработени от американските космически специалисти и разполага с реплика на космическа совалка, в която се симулират реални условия на подготовка и осъществяване на космически полет. Всяка година участието на българските ученици се осъществява от компанията за мултимедийни продукти за образование Сирма Медия АД, съвместно с Център за творческо обучение. Центърът е официален представител на Space Camp за България.

През 2012 г. в Space Camp ще участват 40 младежи и 6 учители, подкрепени от Сирма Медия и ЦТО. До края на март 2012 г. се провежда конкурс за номиниране на осем стипендианти. Повече информация е достъпна на адрес: http://cct.bg/index.php?m=2&pm=201

Научно-образователните програми са със седем дневна продължителност, провеждат се през лятото и в тях могат да участват младежи от 9 до 16 годишна възраст с познания по английски език и интереси в областта на науката и технологиите. Досега със съдействието на Сирма Медия и Центъра за творческо обучение в програмите на Space Camp Turkey са участвали над 120 български ученици и десетки учители.

От 1991 г. насам Космическият център в Измир предлага обучения, целящи да насърчат и мотивират младите хора в усвояването на знания по астрономия, природни и обществени науки, и технологии. Разликата на обученията от преподаваното в класната стая е практическата им насоченост – освен знания за физичните закони и космоса, учениците придобиват умения да работят в екип, да комуникират и взимат решения и да упражняват лидерски качества. Младежите имат и възможността да осъществят интензивен контакт с националности и култури от цял свят. Всяка година Space Camp е домакин на отбори от 40 различни държави.

Космическият център е снабден с оборудване, благодарение на което учениците могат да участват в интересни интерактивни дейности – да ползват специални тренажори и симулатори, с които тренират истинските космонавти, да участват във виртуални полети със совалка и т.н.

School, Youth projects

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “40 български ученици отиват в космическия център Space Camp на NASA в Турция”

Leave a Reply