Вторият протест срещу ACTA – много по-слаб

Feb 26, 2012 Няма коментари by

Едва между 100 и 200 демонстранти се включиха във вчерашния протест в София срещу търговското споразумение ACTA. Припомняме, че при първия протест срещу ACTA на 13 февруари само в София имаше по различни оценки между 5000 и 10 000 души, а в други 19 български града протестиращите също бяха стотици и на места – хиляди.

Причината за притестите срещу скандалното споразумение e, че то предвижда затвор за споделяне на файлове с нелицензирано съдържание (включително музика, филми, игри и др.), задължава интернет доставчиците да следят своите потребители и налага редица други нововъведения в сферата на интелектуалната собственост. Сред тях е например позволение да се патентоват семена от растения, както и забраната на генеричните лекарства. Много от противниците на ACTA обясняват, че те са ЗА защитата на авторските права и авторския труд, но са против несъразмерните наказания като затвор, както и против възможността интернет доставчиците да следят потребители, без доказана вина. Според мнозина дори, споразумението не решава проблеми с авторското право, но въвежда “драконовска цензура” в интернет.

Причината за слабия втори протест вероятно е решението на българското правителство да прекрати процедурата по ратификация на ACTA, с което реално България се присъедини към страни като Полша, Словакия, Чехия и Германия, които се отказаха от споразумението. България може да приеме ACTA едва когато това стане на ниво Европейски съюз, посочиха от правителството. Което значи, че нови силни протести, е възможно да има лятото.

Drum and bass, Hip hop, Metal, Music, Punk & Ska, Rock, Techno, Филми

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Вторият протест срещу ACTA – много по-слаб”

Leave a Reply