Създателите на Pirate Bay се обърнаха към Съда по правата на човека

Jun 24, 2012 Няма коментари by

Двама от четиримата основатели на най-популярния торент – тракер в света The Pirate Bay Петер Сунде и Фредерик Нейж са подали жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. С нея те обжалват осъдителната си присъда от 2009 г.

Третият член на екипа от създатели на сайта – Готфрид Свартхолм Варг – не се е присъединил към съдебния иск, защото се е отказал да се обжалва присъдата още на по-ниските инстанции. По непотвърдена информация, в момента той е някъде в Азия. Все още не е ясно нищо за плановете на четвъртия основател на “пиратския залив” – Карл Лундстрьом.

Припомняме, че през 2009 г. съдът призна четиримата шведи за виновни по дело за нарушаване на авторски и сродни права и им наложи огромни глоби, както и затвор.

Според адвоката, който ще защитава Сунде и Нейж в новото дело в Страсбург, в Европейската конвенция по правата на човека ясно е гарантирано правото на свободно получаване на информация и споделянето й. Той смята, че именно в тази точка попада и действието на торент – тракера. Разглеждането на жалбата може да отнеме между 4 и 5 години.

Любопитно, Реакция

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Създателите на Pirate Bay се обърнаха към Съда по правата на човека”

Leave a Reply