Европейският парламент отхвърли ACTA

Jul 04, 2012 Няма коментари by

С 478 гласа ПРОТИВ, 39 гласа ЗА и 165 възръджали се Европейският парламент отхвърли преди няколко часа спорното международно споразумение ACTA. Това стана, след като няколко държави от евросъюза, включително Германия, Полша и България се отказаха да приемат споразумението.

Както вече писахме, ACTA представлява споразумение за борба с фалшификациите, подписано в началото на годината от представители на ЕС, Швейцария, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Сингапур и Южна Корея. За да влезе в сила, обаче то трябваше да бъде одобрено от парламентите на всички държави, както и от Европейския парламент.

То стана обект на много критики, заради крайните мерки срещу пиратите, включително затвор за споделяне на нелицензирано съдържание, както и заради текстовете си позволяващи патентоването на семена от растения. На няколко пъти многохилядни протести в целия свят показаха негативното отношение на широката общественост срещу ACTA, а сред публичните личности, обявили се срещу споразумението бяха редица културни дейци, включително и Паулу Коелю. У нас протести имаше в 20 български града, а само този в София обедини над 10 000 души.

След отхвърлянето на ACTA от европарламента, споразумението няма да влиза в сила от нито една страна от общността. Това обаче не означава, че то няма да бъде прието в други държави, участвали в неговото подписване.

Реакция

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Европейският парламент отхвърли ACTA”

Leave a Reply