Tape Art – най-новото стрийт изкуство набира популярност

Aug 30, 2012 Няма коментари by

За лепенето

Лепенето има вече 6000- годишна история. То възниква, несъзнателно, в опитите на човека да съедини нещата, които е изработвал или намирал. Техниката на лепене, а с нея и лепенката, спадат към ключовите технологии на XX век. Ако се огледаме по-внимателно наоколо, ще видим, че няма област, в която да не се използва лепене – от космическите технологии, през медицината и се стигне до кулинарията.

За лепящите ленти

Първата лепенка в света, т.е. лепило върху гъвкав и подвижен носител, е разработена през 1901 г. от аптекаря Оскар Тропловиц от Горна Шлезия, за целите на медицинската техника на фирма Байерсдорф, под използваното и до наши дни наименование “лейкопласт”. 24 години по-късно на пазара се появява разработен от 3М продукт: покриваща лепенка, използвана при двуцветно боядисване, т.нар. креп лента.

Известното днес под името Duct Tape, Gaffer Band и Steinband, универсално тиксо, текстилни и други лепенки, са изобретение, разработено първоначално за американската военна индустрия и по-специално за водоустойчиво облепване на сандъците с муниции през Втората световна война.

За изкуството от лепенки – Tape Art

Може би защото е толкова мултифункционално, от създаването си преди 100 години, тиксото винаги се е използвало и за други цели, различни от непосредственото му предназначение. Това се отнася и до Tape Art – форма на изкуството, която води началото си от 1990 година. Тогава в САЩ се появяват книги с цветни текстилни и покриващи лепенки, а по-късно и вещи, портмонета, цветя и много други предмети. В следващите години, Tape Art, набира популярност и в Европа, като най-голямата картина от тиксо в света се намира в Берлин – на фасадата на старата градска баня във “Вединг”.

За Tape – артистите

Постепенно Tape Art се налага като течение в изкуството, а германската столица си завоюва позицията на меката на Tape Art – бързо се намират любители и колекционери, в галериите се излагат първите Tape Art произведения, появява се и фирма, специализирана в продажбата на самозалепващи се ленти на художници. Най-известният и със сигурност най-бързият Tape-артист днес, е австралиецът, живеещ в Берлин, Buff Diss. Преди да открие тиксото като средство за създаване на произведения на изкуството, Diss се е занимавал с графити.

Какво е различното на Tape Art от другите форми на изкуството?

Само по себе си изкуството с тиксо е също толкова разностранно, както и всяка друга форма на изкуството и единственото му ограничение всъщност не е креативността на артиста… Единственото ограничение идва от неголемия брой налични цветове и размери, поради което на пръв поглед произведенията изглеждат прекалено подредени и дори еднакви. Хубавото на тиксото е, че то “прощава” недостатъците – “грешките” лесно могат да се коригират, а картината може постоянно да бъде подобрявана и дори променяна. Един вид изкуство в действие.

Tape Art vs. Graffiti

Какво отличава Tape Art от графитите, течението, от което тръгват повечето Tape- артисти? Разликата е, че произведенията от тиксо могат да бъдат отстранени, без да оставят следи по повърхността. Така в публичното пространство се създава изкуство, без да се поврежда мястото – “Tapen вместо Taken“.

Благодарение на Немското посолство и деветия Sprite Graffiti Fest, съвсем скоро ще бъдем свидетели на това интересно направление в изкуството на живо в София. Очаквайте подробности. Допълнителна информация по темата има тук.

Graffiti, Любопитно, Рисуване

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Tape Art – най-новото стрийт изкуство набира популярност”

Leave a Reply