Картини от тиксо и графити върху нестандартни пана на IX-тото издание на Sprite Graffiti Fest

Sep 19, 2012 Няма коментари by

9-тото издание на националния Sprite Graffiti Fest събра стотици фенове на градското изкуство пред Паметника на съветската армия в София, въпреки мрачното време и дъжда. Тази година фестът е част от инициативите за кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г.

Традиционният форум на графити изкуството изненада освен с нова локация (досега той се провеждаше пред НДК, около паметника 13 века България), и с нови предизвикателства: графити върху платна-пейки и изкуство с тиксо, представено от момчетата от TapeThat – Берлин. Фест атмосфера създадоха музикалните изпълнения на групите The Top Stoppers и Оги 23, наелектризиращите сетове от DJ SAVA и подскоците на отбора на Power Jump. „Урок по танци” изнесоха балерините на балет Нова, които закриха феста.

Лошото време не спря феновете на алтернативното изкуство и те се стекоха в центъра на София, за да станат свидетели на битката на финалистите в Sprite Graffiti Fest. В нея взеха участие 11 графитисти или отбори от графитисти от цялата страна, избрани след конкурс, в който участваха повече от 60 проекта и скици.

Излъчени бяха трима победители, а останалите участници получиха грамоти. Победителите са както следва: на 1-во място BROKE, на 2-ро – миналогодишният победител в Sprite Graffiti Fest – WION. Той беше отличен и със специалната награда на Немско Посолство София – сет за tape арт, с пожеланието да е първият български артист, който прави картини с тиксо. На трето място се наредиха момчетата от TA CREW.

“С всяка следваща година участниците в Sprite Graffiti Fest, стават все по-добри. Развива се графити сцената, развива се и формата, в който провеждаме фестивала – тази година за първи път заложихме 3 категории, в които се състезаваха момчетата на финала – „Рисуване на скица“, „Throw-up за 60 секунди“ и „Рисуване по зададена тема“, което дава възможност за комплексна оценка на техните умения “, сподели Евгений Иванов, председател на Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства “Радар”.

За финалната категория, графитистите рисуваха по темата «Графитите и градът» на специални пана с формата на логотипа за кандидатурата на София 2019. След като бяха нарисувани, паната бяха подредени и заснети с хеликоптер от мрачното небе над София.

Освен традиционното графити състезание, със съдействие на Посолството на Германия в София, за първи път пред българска публика беше представена и новата атрактивна форма на улично изкуство – набиращият популярност в Европа TapeArt (или изкуство с тиксо). Специални гости бяха популярния берлински тандем Щефан и Томас | TapeThat, които на 15 септември облепиха двуметровото си пано-пейка рамо до рамо с финалистите на Sprite Graffiti Fest, а днес (16 септември) ще преобразят и стената на Посолството на Германия в София.

“Sprite Graffiti Fest” се организира от 2003 година от Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства “Радар”, с подкрепата на Coca-Cola и Столична община. От своето създаване до днес, фестът се утвърди като очакван форум от младите графити-артисти, на който те имат възможност да изразят публично и напълно легално своя различен талант, вдъхновен от градската среда. Фестът се посещава ежегодно от повече от 3 000 зрители. През тази година форумът получи и формално признание като грабна първото място в конкурса “Европейски награди за насърчаване на предприемачеството”.

Graffiti, Party Time, Skate, Street dance

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Картини от тиксо и графити върху нестандартни пана на IX-тото издание на Sprite Graffiti Fest”

Leave a Reply