Подробности за първата българска музикална борса MusicPRO

Sep 21, 2012 Няма коментари by

MusicPRO – първата българска музикална борса ще се проведе на 22 и 23 септември в Интер Експо Център София, в рамките на ON! Fest 2012 и ще събере за първи път на едно място всички браншове, компании и професионалисти, свързани с музикалната индустрия у нас. Всичко това ще се случи в 3 основни модула – конференция, базар и шоукейс сцена, на която над 20 млади български групи и изпълнители ще представят музиката си пред професионална публика.

На международната MusicPRO конференция български и чуждестранни професионалисти и институции не само ще споделят своя опит, но и ще се стремят да направят реален практически принос към областта от родния музикален бизнес, за която говорят. Лекциите и работилниците ще бъдат на различни теми – от практически умения (осветление, звук, PR и турмениджмънт), през финансовите инвестиции и екологичните практики, до артистичния мениджмънт и авторското право. И двата фестивални дни ще бъдат закрити след дискусии с международно участие.

Програмата на MusicPRO-конференцията ще бъде официално открита от директора на борсата Тим Гюбел на 22 септември, събота, от 10.15 часа. Веднага след това ще стартира първата лекция на тема „Екологични практики във фестивалния бизнес” на Валентин Пасков от френската компания Furax. Жадните да надникнат зад кулисите на най-големите музикални форуми ще могат да се запознаят и да получат покана за участие и за най-големия фестивал за балканска култура в Европа – Balkan Trafik, Белгия, който ще бъде представен у нас лично от организаторите си. Големите фестивали у нас и в чужбина са тема и на закриващата първия ден международна дискусия с участието на Софийски музикални седмици, Европейски Музикален Фестивал, Sofia Rocks, Sofia Jazz Peak, македонският Taksirat Festival, Jazzahead! и др.

Акцент в програмата на MusicPRO ще бъде специалното събитие Womex Get-Together (22 септември, 13.00 часа), за което у нас пристигат за първи път организаторите на най-голямата мрежа за уърлд, етно и джаз музика в света. Участието им на първата българска музикална борса ще включва среща, дискусия, разговори с журналисти и музиканти, коктейл и шоукейс от единствената група, която тази година ще свири на WOMEX 2012 в Солун – Kottarashky & The Rain Dogs.
Освен WOMEX, на MusicPRO ще се представи и най-голямата борса за джаз музика в Европа – JazzaHead!, като за събитието пристига лично мениджърът й – Петер Шулце. Дългогодишен директор на радио Бремен и Jazz Fest Berlin, той ще говори на любопитната за всички музиканти тема „Международните клонове имат нужда от местни корени”.

Една от главните цели на MusicPRO е да направи реален принос към българската музикална индустрия, заради което всички лекции и работилници ще бъдат с практическа насоченост. Лекцията на специалиста по маркетинг и предприемачество Боян Бенев ще бъде за инвестициите в креативната индустрия, адвокат Свилен Овчаров ще говори за начините музикантите да отстояват юридическите си права, а организаторът на концерти Мартин Попов ще обясни как се легализират всички видове музикални събития.

Отношенията между артисти, бизнес, медии и институции ще бъдат тема и на презентацията на Българска Музикална Асоциация от Васил Гюров (Ревю), чиято лекция ще приключи с отворена дискусия.

MusicPRO съдържа и панел с работилници. В него Валентин Пасков (Furax, Франция) ще предложи начини за максимална оптимизация на шансовете на една група за турне в Западна Европа, Елена Пенева (Kavarna Rock, ON! Fest, Metropolis, Fusion Embassy) ще направи уъркшоп по писане на прес съобщения на музикална тематика, продуцентът на най-мащабния проект в историята на уърлд и джаз музиката – „Арката” – Димитър Панев (Elen Music, Германия) ще говори за пътя от музикалната идея до изпълнението й, а Любомир Малеев и Росен Павлов ще демонстрират изкуството да твориш електронна музика на живо. Международното участие в панела са теоритичният и практическият уъркшоп на Институт за светлинен дизайн – най-голямата национална институция в областта си в Чехия.

Двудневните билети за MusicPRO и ON! Fest са на цена от 10 лева за един ден и 15 лева за 2 дни и се продават в мрежата на Eventim, на http://onfest.bg и на място.

Ето и пълната програма

22.09.2012 (Събота)

10:15ч- Официално откриване на MusicPRO – Тим Гюбел
10:45ч- Екологични практики във фестивалния бизнес – Валентин Пасков
12:00ч- Капитал на доверието: да инвестираш в креативната индустрия- Боян С. Бенев
13:00ч – WOMEX Get-Together – Гиоргос Маркасис, Матула Кутсари, Марилиза Калеси
14:00ч.-Презентация и отворена покана за кандидатстване- Balkan Trafik Festival
15:00ч- Международни клонове имат нужда от местни корени- Петър Шулце
16:00ч- Професионално осветление на концерти с Avolites контролер/теория- Институт за светлинен дизайн Чехия, Ян Дундр
18:30ч- Професионално осветление на концерти/практика- Институт за светлинен дизайн Чехия, Ян Дундр
18.30- Големите концерти и фестивали по света и у нас- Момчил Георгиев – “Софийски музикални седмици”, Българско Национално радио; Петър Петров – Balkan Entertainment Company, “Sofia rocks” , “Sony Sphere”;Васил Димитров – бТВ радио груп, Cantus Firmus, “Европейски Музикален Фестивал”, Sofia Jazz Peak”, оркестъра на Класик ФМ Радио;Валентин Пасков – Furax и други; Петър Шулце – Jazzahead; Логин Кочищки – Taksirat Festival; Дан Фироуи I Love the 90’s*

23.09.2012 (Неделя)

10:30ч.- На турне в Западна Европа: как да оптимизираме шансовете си-Валентин Пасков
12:00ч- The Arch: от музикалната идея до нейната реализация- Димитър Панев
13:15ч- Изкуството да твориш електронна музика на живо- Любомир Малеев и Росен Павлов
14:45ч- Знайте си правата!- Свилен Овчаров
16:15ч- Как се пише прес информация на музикална тема- Елена Пенева
17:30ч- Легализиране на музикално събитие- Мартин Попов
19:00ч- Българска Музикална Асоциация: Отношенията между българските музиканти, институции, бизнес и медии(Финален дебат с Богдана Митова и доц. д-р Милена Шушулова- Васил Гюров

MusicPRO се провежда с медийната подкрепа на Muzikant.org, Avtora.com, MusicSpace.bg, Stand.bg, SofiaLive.bg, MySound.bg, Stashbg.com, Mymir.bg и Tillate.bg.

Drum and bass, Hip hop, Metal, Punk & Ska, Rock, Techno

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Подробности за първата българска музикална борса MusicPRO”

Leave a Reply