Ден първи на ON! Fest – впечатления

Sep 23, 2012 Няма коментари by

Над 5000 човека посетиха първия ден на ON! Fest 2012. В унисон с вчерашния празник, 22 септември премина под знака на независимостта, свободата да избираш и обединяваш. Всички участници и публика бяха едновременно повлияни от възможността за споделяне и обогатяване, не само в рамките на седемте тематични зони на фестивала, но и отвъд тях.

ON! Gaming – зоната за игри и технологии на фестивала, се препълни още в ранните часове и остана така до края на деня. Разбира се, най-вълнуващи за присъстващите бяха турнирите по Starcraft II, League of Legends и Counter Strike 1.6. Всички турнири бяха излъчени на живо на екрана на сцената на ON! Gaming, както и в Twitch.TV и Vbox7.

В аниме зоната програмата стартира с уъркшоп по пиксел арт – пресъздаване на миниатюри от игри и анимации, изработени от мъниста и пресовани с ютия. Особен интерес предизвика японската традиция за обгрижване на гости Maid Café и Host club. Акцент в програмата беше поставен от Steam Punk ревюто, за което част от костюмите бяха създадени със специална работилница на място. Внушителното ревю, което последва, е вдъхновено от жанра във фантастиката от времето на индустриалната революция, представящ пост-апокалиптичен свят, в който технологиите и основните предмети от бита са базирани на пара и метал. Вечерта на ОN! Anime беше закрита от прожекции на японски анимации, както и от представянето на най-добрите AMV клипове – явление, демонстриращо умелото съчетаване на музика с любими сцени от японска анимация.

Голям интерес предизвика и ОN! Graffiti зоната, която събра над 200 човека по време на уъркшопа за правене на тениски. Близо 100 тениски бяха изрисувани от хора на възраст между 6 и 34 години. Всички начинаещи имаха възможността да се запознаят с основните елементи на графити изкуството и да тестват уменията си в рамките на уроците по рисуване на скици. За напредналите бяха организирани битки „един срещу един”.

Разбира се, не липсваше и уъркшоп за по-опитните на платна, воден от миналогодишния гост Brus, Италия. Паралелно с това авторитетите на европейската графити култура Omsk167, Caparso, Slider и Brus, разгърнаха в детайл върху четири стени концепцията „София в бъдещето”. Не по-малко впечатляваща беше и идеята на най-добрите български графити артисти – GOAT, Dilom, Esteo, Funne и колективът 4+. Те накараха цветните стени на оживеят под формата на различни характери, комични герои и животни, които ревностно и вкупом се борят за оцеляване.

Истински оспорвани битки се разиграха в зоната на ON! Sport, които определиха победителите в баскетболните срещи за деца между 12 и 15 години. Те бяха последвани от старта на груповите фази при момчетата и момичетата, навършили пълнолетие, които се борят за голямата награда- посещение на мач на Boston Celtics в Истанбул през октомври.

Нивото на адреналин беше особено завишено по време на най-голямото фрийрън състезание, организирано от Freerun Bulgaria със специални гости многолюдното паркур семейство World’s Parkour Family. Тяхните впечатляващи и солидни движения, предизвикаха много хора да се включат и запознаят с този нов алтернативен спорт.

Дори участниците в Game Dev Summit бяха предизвикани да се включат сред разнородната публика на танцовата зона и да покажат умения под звуците на популярния в момента стил Gangnam. През целия ден, почти до полунощ най-добрите школи от България правиха уъркшопи и уроци по различните разновидности на латино танците. Зоната приключи с голямо зумба парти под ръководството на специалния гост – Betsy Dopico – един от петте човека в екипа на създателя на латино фитнеса Бето Перез. Тя проведе и серия от майсторски класове с най-добрите български инструктори по зумба.

Air Jumper, Anime, Bike, Boardgames, Concerts, Cosplay, Drum and bass, Extreme, Freerun, Fun, Graffiti, Hip hop, Magic, Metal, Party Time, Progaming, Punk & Ska, Rock, Slide, Street dance, Videogames, Youth projects, Конкурси, Спорт

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Ден първи на ON! Fest – впечатления”

Leave a Reply