Ансамбъл Пирин с грандиозен нов спектакъл

May 07, 2013 Няма коментари by

На 14 май в Зала 1 на НДК ще бъде представен новият спектакъл на Ансамбъл Пирин „Аз съм Пирин, мила ми земьо” под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Събитието е организирано по повод 80-годишнината от рождението на професор Кирил Стефанов (1933 – 2005) – главен художествен ръководител и диригент на „Пирин“ в продължение на почти половин век. Под негово ръководство съставът реализира над 6000 концерта в 55 страни, пред публика, надвишаваща 6,5 милиона зрители и слушатели.

Тази пролет столичната публика ще има възможността отново да се докосне до неповторимото и пъстро творчество на най-известния български ансамбъл по света!

Новият спектакъл е продължение на „Гласът на Пирин” (2006), чиято премиера в София се състоя преди 7 години и представи произведенията на Кирил Стефанов като мост към миналото – съпоставени с техните оригинални фолклорни образци. Публиката в препълнената Зала 1 на НДК чу автентични песни и обичаи, изпълнени първо от самодейни групи от югозападна България и след това – от ансамбъл „Пирин“.

„Аз съм Пирин, мила ми земьо” (2013) ще покаже пътя на безсмъртното творчество на композитора в настоящето и бъдещето. В него, заедно със световно известния ансамбъл, ще вземат участие млади артисти от всички големи училища и школи за фолклорна музика и танци в България: певци и инструменталисти от фолклорните училища в Котел и Широка лъка, танцьори от Националното училище за танцово изкуство, Детско юношеския фолклорен ансамбъл от Благоевград, студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и Югозападния Университет в Благоевград.

Всички те ще изпълняват творчеството на Кирил Стефанов – песни, инструментални пиеси, музикално-танцови постановки, сред които – хитове, като „Катерино, моме”, „Алтън Маро”, „Вила се й гора” и вихрени танци от постановките „Пирински полъх”, „Шопски мегдан”, „Танц с тъпани”.
70 g. K.St.aa
Освен композитор, диригент, режисьор и педагог, проф. Кирил Стефанов е и един от най-големите застъпници за опазването на българската национална традиция чрез поднасянето й в комбинация със съвременно изкуство. Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор преди няколко десетилетия, а идеите му за цялостно завършено сценично произведение, което говори на публиката на модерен език, са актуални и до днес.

Накрая „Аз съм Пирин, мила ми земьо” ще завърши с песента „Гласът на Пирин” – химна на района, който всички 200 участника ще запеят в един глас.

Тържественото отбелязване на 80-тата годишнина от рождението на проф. Кирил Стефанов се организира от Община Благоевград, Ансамбъл “Пирин” и Фондация “проф. Кирил Стефанов”.

Билети: на касите на НДК.

culture, Lifestyle, Music

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Ансамбъл Пирин с грандиозен нов спектакъл”

Leave a Reply