Студенти градят уеб приложение за прозрачни институции на летен Хакатон

Aug 07, 2013 Няма коментари by

През горещия месец август студенти ще премерят знания в Летен Хакатон на тема създаване на Open Source уеб приложение. Чрез него работата на Студентския Съвет към Софийски Университет ще стане напълно прозрачна. Целта е да се направи система, в която да се качват данни за разходите и решенията, които Съветът взима. Това ще бъде и начин за повече контрол от страна на студентите, информират организаторите.

Новият сайт на Студентския съвет на Софийския университет цели да се прекрати възможността за злоупотреби с парични средства и да се постигне по-ефективна комуникация, както вътре в съвета, така и между него и студентите. “Ако всичко, което длъжностните лица решават, подписват или инициират на своите събрания, може да се следи непосредствено в електронния архив, не би имало нещо, което да не остане прикрито и да поражда съмнения”, мотивира идеята председателят на Студентския съвет на СУ Даниел Стоев.

“В този смисъл, форматът, в който колегите от ФМИ ще се включат, е не просто един от многото възможни за тях начини за съревнование и доказване на уменията си. Той може да бъде също и помощ за студентската общност, доколкото помага на Студентски съвет да започне да функционира по-добре на практика, а не просто на думи да бъде „орган за защита на общите интереси на обучаващите се в Университета“, допълва той.

Самият хакатон ще се проведе на територията на Факултета по математика и информатика от 12-ти до 22-ри август. Двата основни езика за програмиране ще бъдат – Python (С Django) и JavaScript, съответно за Frontend и Backend. Програмата включва още лекции и уъркшопи на тема: Git & Github – Работа в екип и workflow; Python & Django – Създаване на уеб приложения; JavaScript Frontned библиотеки за MVC и създаване на потребителски интерфейс; Team Management и Project Management – Какво става, когато не работиш сам в екип. Лекциите са достъпни за всеки, който проявява интерес.

Повече подробности за Хакатона четете ТУК!

School, Top News, Youth projects, Конкурси

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Студенти градят уеб приложение за прозрачни институции на летен Хакатон”

Leave a Reply