Учени откриха, че танцът може да създава музика

Aug 15, 2013 Няма коментари by

Учени от Университета McGill (Канада) изобретиха първите протезни дигитални инструменти, които могат едновременно да се носят върху тялото и да служат за създаване на музика. Иновативното откритие направиха дизайнерите-изседователи Joseph Malloch и Ian Hattwick в сътрудничество с танцьори, музиканти, композитори и хореографи.

Изобретените от тях интерфейси за компютърно създадена музика представляват сензорни технологии, които са достатъчно устойчиви, за да се използват по време на представления пред публика. Те могат да функционират едновременно като ръчни музикални контролери и удобни за носене аксесоари за тяло. За повече от три години екипът разработва общо 30 инструмента, всеки от които е с вградени сензори, захранване и безжичен предавател на данни. Това позволява създаване на музика в реално време чрез докосване или движение на тялото.

Инструментите са конструирани така че да бъдат красиви, функционални и като продължение на тялото на изпълнителя, уверяват създателите им. Един от тях например прилича на гръбначен стълб, може да се носи на гърба и да се управлява с ръце.grabnachen stalb

Специфичното при тези дигитални музикални инструменти е, че танцьорите трябва да адаптират движенията си спрямо тях. Hattwick обяснява: “Създадохме тези инструменти, но танцьорите не могат да се движат свободно. Налага им се да правят определени жестове, за да настроят инструмента”.

Откритието е демонстрирано на представлението  Les Gestes (провеждащо се всяка година в Канада) чрез изпълнението на млади момичета, танцуващи под съпровода на създадена от собствените им движения музика.

Arts, Body arts, Concerts, Music, Party Time, Performance, Street dance, Бъди в час!, Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Учени откриха, че танцът може да създава музика”

Leave a Reply