Sprite Graffiti Fest започва дългосрочна образователна програма за автори на графити

May 21, 2014 Няма коментари by

Sprite Graffiti Fest започва дългосрочна образователна програма за тийнейджъри на възраст 12-16 години, които искат да се научат или вече рисуват графити. „Това са ентусиастите които всяка година идват на събитието и искат да рисуват за удоволствие и за да покажат уменията си пред другите, но ние все нямаме предвидени стени за тях,” каза Евгений Иванов, организатор на събитието и председател на сдружение „Радар”. „От тази година започваме да им обръщаме специално внимание, не само със стени и флакони, но и с лекции и практически занимания. Утвърдени графити артисти и дизайнери ще водят обучението и ще обръщат индивидуално внимание на всеки участник,” добави той.

Името на активността е Fresh Spark (англ. букв. – свежа искра), защото целта й е да хване начеващите искри на бъдещите графити звезди и да разпалва енергията им, докато засияят с пълна сила. По този начин Sprite Graffiti Fest задълбочава обхвата на мисията си да дава поле за изява на млади и неутвърдени артисти. Образователната програма цели да подкрепи развитието на талантите в съвсем ранна възраст и да ги обучи на конкретни практически умения. Контактът с утвърдени имена ще даде на участниците кураж, ще ги вдъхнови да продължават да рисуват и да развиват уменията си и качеството на своите творби. Организаторите се надяват, че след няколко години именно тези пораснали свежи искри с оформен и уверен стил на рисуване ще са новите звезди в състезателната програма на фестивала, и заслужено ще наричат себе си Fresh Star – название, което Sprite Graffiti Fest дава на всeки финалист.

Тази година фестивалът предлага и просто, но находчиво решение на един от  основните проблеми пред графити артистите – липсата на достатъчно пространство (стени) за рисуване в града. Хрумване на организаторите е по-голямата част от площта на плакатите, които ще бъдат разпространени в столицата, за да промотират събитието, да бъде чисто бяла. През май и юни това бяло пространство се предоставя за свободно изразяване чрез рисуване на младите графити артисти, както и на всички останали жители на града.

Sprite Graffiti Fest 2014 ще се проведе през втората половина на месец юни. Kонкурсът за скици започва на 26 май, а правилата и наградите ще бъдат обявени във фейсбук страницата на събитието. Sprite Graffiti Fest се организира от фондация „Радар” с подкрепата на компанията Coca-Cola България и в партньорство със Столична Община. Sprite Graffiti Fest подкрепя Столична Община в инициативата София – европейска столица на културата 2019.

Arts, Fun, Graffiti, Party Time, Street, Youth projects, Бъди в час!, Конкурси, Любопитно, Рисуване

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Sprite Graffiti Fest започва дългосрочна образователна програма за автори на графити”

Leave a Reply