Аниме културата наистина може да отвори кръгозора ти

Aug 09, 2010 4 коментара by

Твърди Анна Цочева, един от организаторите на предстоящия аниме фестивал Анивенчър 2010, която въпреки многото ангажименти по подготовката на събитието, отдели време за интервю пред читателите на Teenews.eu

Въпрос: Какво ще се случи на предстоящия Анивенчър 2010?

Отговор: Ще отпразнуваме юбилейното, пето издание на фестивала с много музика, аниме, манга, конкурси, косплей, АМВ-та, игри и какво ли още не! Започваме с откриване и награждаване на някои от предварително провелите се конкурси в петък (03.09) и продължаване почти нон-стоп до неделя вечерта (05.09)
Откриването е безплатно за посещение, тъй че можете да подкрепите новите български манга и фенфик автори и да се полюбувате на гейшите и хостовете.

Въпрос: Бихте ли разказали малко повече за историята на събитието? Чия беше идеята за неговото създаване и как се е развивало през годините?

Отговор: Идеята идва още от времето на първите чат канали, интернет форуми и онлайн клубове. Чак през 2006 г. обаче за първи път тази идея стана реалност – в рамките на 4 дни в хижа Звездица, Витоша се проведе първият Анивенчър, на следващата година – и втория – в гр.Рибарица. На събитието присъстваха 100-150 души, които се записваха предварително и заплащаха за престоя и храната. Тези 150 души бяха и посетители и участници, някои от тях и организатори: всички заедно споделяха преживяването.
Организаторите са от клуб Фумецу-една от първите по-големи аниме общности. След втората година те обаче се сблъскват с редица трудности: например намирането на достатъчно голям, но същевременно не твърде скъп хотел. Все повече нараства и нуждата от официална организация, която да стои зад събитието и да го представлява пред потенциални спонсори и участници. Така през пролетта на 2008 г. се ражда първият официален аниме и манга клуб в България – НАКАМА. Той се заема с организирането на Анивенчър 2008, но вече като отворен двудневен фестивал, по пример на западните „конвенти”. Така събитието става достъпно за по-широк кръг от хора, защото всеки, дори случайно разбралите в последния момент, могат да го посетят. Увеличава се многократно посещаемостта, наградният фонд, броят и мащабът на събитията.

Въпрос: Колко хора очаквате да дойдат на тазгодишното издание?

Отговор: Очакваме около 1500 човека, съдейки по тенденциите от миналите години. Надяваме се и голяма част от феновете на вечерните музикални партита също да ни посетят.

Въпрос: Какво бихте казали на онези, които се двоумят дали да го посетят? Какви игри, награди и интересни неща ще открият там?

Отговор: Бих казала, че това е един от малкото фестивали, на които можеш да не си тръгнеш почти 48 часа и да имаш възможността да посетиш толкова разнообразни по своя характер събития: програмата тече практически нон-стоп, така че, ако някои от събитията не са ти интересни, можеш да посетиш други. А в случай, че просто се чудиш какво да правиш, имаме си кътче, за игри-туистър, го, отборни игри и много други. Почти постоянно ще текат турнири и демонстрации по Super Street Fighter IV и Tekken 6. Разхождайки се, можеш дори да срещнеш роботи или гейши! Наградите текат постоянно на томболата ни, в която всъщност няма начин да НЕ спечелиш нищо. А за по- творчески насочените, ще има награди в ежегодния конкурс за рисунка.
Много са забележителните неща, които можеш да видиш на Анивенчър: зрелищни демонстрации или хора в шантави костюми, гейши или просто фенове на аниме и манга, с които да се кефите заедно. Освен това, за посетителите, които не са манга фенове, ще имаме щанд, посветен на комиксите от всички краища на света!

Въпрос: А кои организации ще спонсорират тазгодишното издание и по какъв начин?

Отговор: Тази година се радваме на партньорството на H.M.S.U – за цялостната организация и логистика, но и затова, че страхотно разширяват програмата, представяйки на посетителите на фестивала възможността след всичките събития да се отдадат на музика и купон до зори.
Получаваме много помощ и от организацията на Японските доброволци в България: JCAT, които ще бъдат част от екипа на лекциите и уъркшоповете и ще ни запознават с японската култура.
Успяваме много да обогатим наградния си фонд тази година благодарение на Hardware BG, PULSAR, магазин Слънчоглед, списание Шогун, списание Едно, фондация Next Page.
Като медийни партньори тази година отново ни помагат сп. Шогун (първото списание за манга в България) и сайтът им Manga.bg, списание Едно, Comics Bistro, (портал за комикси) Animes-Bg,(портал за аниме), Amazonki.bg (сайт за рисувачи, творци и всякакви креативни личности), и разбира се, Teenews.eu 🙂
Да не забравя да спомена, че тази година активно си партнираме с другите аниме клубове в страната: Шиоказе (Варна), Сейшин (Русе), Отаку (Свищов) и Кокодоко (София).

Въпрос: Можете ли в няколко изречения да опишете аниме и отаку културата, които са във фокуса на Анивенчър?

Отговор: Доста ще ми е трудно да разкажа на читателите ви какво представлява тази култура. Както всеки подобен „феномен”, трябва да се докоснеш до тази култура, за да я разбереш.
Отаку в японския се отнася до хората, придобили интерес, граничещ с вманиачаване в определена сфера: може да бъде заклет фен на коли или модели на самолети или общо взето каквото и да е, което по някакъв начин определя живота му. Най-често обаче става въпрос за фенове на аниме – японска анимация и манга – японски комикси. Но ето например при феновете на даден тип музика – тя повлиява речника им, модните им предпочитания, хората, с които общуват. Така и аниме, особено в държави извън Япония, се свързва с интереси към японска музика, мода, в ежедневните разговори се добавят думи, жестове, мимики, типични за Япония, хората започват да се интересуват от културата, езика.
Но с две думи: млади хора, които се кефят на японска анимация и комикси, които обичат да се събират и да говорят за това, хора, които са много весели, сърдечни и малко различни.

Въпрос: Какво ви дават на вас тези течения? С какво ви привличат?

Отговор: Аниме културата е една амалгама от мейнстрийм продукции, мания за мърчъндайз и едновременно с тези аспекти – източник на много нови знания и възможности. Нещо, което наистина може да отвори кръгозора ти, да те накара да приемаш различията, да ти даде интереси в много нови области или просто да те срещне с най-добрите ти приятели. Казват, че в аниметата има по нещо за всеки, но мисля, че това не се ограничава до разнообразието от сюжети и погледи към света и човечеството, а и до това, което тази привидно простичка медия носи на всеки един от нас.

Въпрос: Колко са феновете на тези течения в България и очаквате ли те да се увеличават?

Отговор: В последните години се увеличават постоянно: съдя по броя на сайтовете, участниците във форумите, дори ако искате – появяващите се по-често манга заглавия в книжарниците. Нямаме сведения за точния им брой, но ако погледнем посещаемостта на Анивенчър, бих казала, че са около няколко хиляди, въпреки, че някои форумни статистики сочат дори много повече.

Въпрос: Каква е ролята на клуб Накама в организацията на Анивенчър? Бихте ли представили клуба с няколко думи?

Отговор: Клуб Накама е първият официален аниме клуб в България, създаден преди около 2 години и половина. Клубът е организация с нестопанска цел и разчита изцяло на спонсорство и дарения за организирането на събитията си. Те варират от месечни срещи, работилнички, изложби, лекции и други подобни, до ежегодния Анивенчър: събитие, чиято организация е изцяло в ръцете на клуба от 2008 г. насам. Във вариращ състав от 7-12 човека, ние се справяме с финансите, организацията, рекламата, логистиката и всичко, което може да ви хрумне, като част от организацията на едно събитие. Искаме да дадем възможност на аниме феновете да комуникират по между си и да посещават събития, насочени именно към техните интереси.

Въпрос: Какво бихте пожелали на читателите на Teenews.eu?

Отговор: Да се интересуват все така живо от всякакви тийн общности. Да са отворени към новото, различното и да споделят своите интереси с приятели и с усмивка! Може би да направят нещо, което да даде възможност и на други да се чувстват така! И един незабравим завършек на лятото!

Бел. авт.: Ако искате да научите повече за аниме – терминологията, можете да разгледате речника на сайта на клуб Накама

Manga

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet

4 Responses to “Аниме културата наистина може да отвори кръгозора ти”

 1. D Zapryanov - Jimmy BG says:

  Ние, като създатели на авторския БГ КОМИКС 2010 – ТРАКОМИКС си мислим, че не само трябва да се копира,
  а и да се види все пак и тук в БГ-то как стават нещата.
  Не ни мъчи тежък национал-шовинизъм,
  ама нашето си е наше…, дори и гардже:)

 2. Анна says:

  Абсолютно вярно 🙂
  Обаче на този свят си има почитатели за всикчо: за японски, американски, български.. всякакви култури и течения. Не виждам нещо лошо в това всеки да си се събира и да се радва на интересите си – на някои хора им харесва манга и искат това да правят. Поощряваме всички бг автори и им даваме възможност да се изявяват-нещо, което, както знаете, щом работите с комикси, не е толкова лесно. Мисля си, че това е нещо хубаво и е добър старт 🙂

  А вие, като създателите на авторския бг комикс, може да участвате във всичко това и да работите върху каузата, която ВИЕ считате за важна. 🙂 На интернационалния комикс щанд ще присъстват комикси в най-различни стилове от цял свят, включително и от България. Мисля, че един чудесен начин да разпространите идеите си, понеже те са готини, е да се включите 🙂

 3. D Zapryanov - Jimmy BG says:

  а как да го направим технически? ,или за догодина имате предвид? На сайта ни има всякакви наши координати, може би не е зле да се видим някъде да пообсъдим нещата по комиксите?

Leave a Reply