Втората седмица на “София диша” ще е посветена на литературата

Aug 08, 2014 Няма коментари by

Втората неделя (10-ти август) на „София диша“ ще се проведе на станалата вече традиционна улица „Ангел Кънчев“. Темата на проявата ще е „Словото зове“ и тя ще бъде посветена на литературата. Освен задължителните книги с отстъпка, автограф от авторите и литературни четения, фестивалът ще предложи на посетителите и още много атракции:

ПроКредит Банк организира импровизирана читалня на открито.. Всички заглавия от библиотеката на банката от инициативата „Препоръчано от ПроКредит Банк“, ще бъдат достъпни за любителите на художествената литература. Банката е подготвила специална програма за публично четене на любими литературни произведения. Каним малки и големи да видят превъплъщенията на актьора от трупата на сатиричния театър Петко Каменов, който ще припомни на малчуганите, а и на по-големите деца, приказки и откъси от позабравени български и чужди автори. Елате, за да видите:
17:00 – 17:30 – Български народни приказки
18:00 – 18:30 – Приказки от български автори
19:00 – 19:30 – Приказки от чужди автори
20:00 – 20:30 – Приказки за пораснали деца

За пръв път и посетителите ще могат да се включат в самото създаване на литературната творба, заедно с писателя Бранимир Събев. Съавторство в творческа игра с публиката ще предложи и поетесата Таня Иванова, а карикатуристът Динко Ненов ще дари с негова карикатура всеки закупил си книгата й „Нежност и страст“.

Ключов акцент ще бъде представянето на уникалния „Театър в колата”, мини-спектакъл по текст от пиесата „Парчета Живот” на Захари Карабашлиев. Спектакълът изцяло ще се играе в автомобил. Режисьор: Рене Карабаш (Ирена Иванова), актьори: Елена Манолова и Веселин Радков.

Сред специалните участници в събитието отново ще бъде издателска къща Жанет 45, която ще предложи среща с автограф с едно от най-нашумелите имена в съвременната българска проза – Радостина Ангелова и представяне на новия ѝ роман “Обратната страна”.

Ще бъде организиран разговор и с един от най-продаваните живи испански автори – Хуан Антонио Берниер, лауреат е на наградата Ojo Critico и представяне на неговата книга “Философията и две врабчета”. Той е от Кордоба, област Андалусия, но с радост повтаря всяка непозната дума на български и обожава шопската салата.

За пръв път книжен център „Гринуич” ще изнесе дебата на Greenwich Book Club на открито като с Александър Попов (модератор на сбирките „Фентъзи и Фантастика“) ще се обсъди „Анихилация“ от Джеф ВандърМиър – книга първа от трилогията „Съдърн Рийч“.

Отново специално внимание ще бъде обърнато на незабравимите книги-игри. На посетителите ще бъдат предложени разговори със сребърният медалист в конкурса за най-добра книга-игра („Да намериш Дракон”) за 2013 г. Спасимир Игнатов, с най-популярния автор на книги-игри през 90-те години, Майкъл Майндкрайм и с Емануел Керо, френски автор, носител на наградата Yaztromo 2010’ (най-добра френска книга-игра).

В рецитал, по уникален начин ще бъде представена и една творба на българския класик Пейо Яворов. Става въпрос за почти непознатата на съвременните читатели поема „Сафо“, част от цикъла “Царици на нощта”.

Център за образователни инициативи тази година ще организира и публична дискусия по наболелия проблем с усилията на министерството на образованието да отмени практиката с избора на учебници за училищата. За участие в дебата Центърът е поканил представители на МОН, Столична община и неправителствените организации.

Fun, Бъди в час!, Еко

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Втората седмица на “София диша” ще е посветена на литературата”

Leave a Reply