Забраняват мобилните телефони и Facebook в час

Sep 03, 2014 1 коментар by

Трябва ли да се ползват смартфони в училище? Това е най-актуалният въпрос за директорите на училища през последните дни. Проблемът е, че според повечето от тях, това пречи на учебния процес и разконцентрира учениците. Вторият проблем според директорите е, че използването на скъпи смартфони е демонстрация на различен социален статус, тъй като много от младежите нямат пари за такива неща.

Във все повече училища, като например 119-то училище в София, вече действа забрана и учениците са длъжни да оставят своите мобилни устройства на бюрото на учителя. В други пък е позволено само носенето на евтини телефони, струващи до 50 лв., за да не се комплексират учениците, чиито родители нямат средства за скъпи джаджи.

Какъв е проблемът?

Ако смартфоните пречат на учебните занятия, което действително много често се случва, има резон те да бъдат забранени.

В Teenews.eu обаче сме категорични, че другите причини, посочени от директорите, не са ОК. Защото ако се забранят само скъпите телефони, то тогава защо направо не забранят и скъпите дрехи, маратонки, химикалки и др.??? Те също показват различния социален статус на учениците. И защо още от младежките години трябва да им се внушава, че да имаш нещо скъпо е лошо??? Защо, вместо да се стимулират всички да се стремят към по-хубав живот, трябва да бъдат учени на уравниловка, при която всички ще се равняват по онези с най-малко доходи???

И кой ще решава дали един телефон е скъп, или евтин? Кой директор на училище има компетенциите в тази сфера?? И от къде на къде едни марки ще бъдат забранени само защото правят хубави и качествени смартфони, а други ще бъдат позволени, защото са се насочили към ниския клас???

Има и още един проблем:

директорите и учителите изобщо не могат да осъзнаят, че всъщност смартфоните могат да се превърнат в ключ към познанието. Защо притежанието на смартфон се възприемат като признак за социално неравенство, вместо да се възприема като достъп до цялото глобално познание?

През един смартфон можеш да четеш книги, да гледаш географски карти, снимки от целия свят, медии от целия свят, видеоклипове от целия свят. Можеш да задаваш въпроси по теми, които те интересуват, можеш да следиш пряко изстрелването на космически кораби, изригването на вулкани и какво ли още не … И какво, ако смартфоните са по-скъпи, след като те имат потенциала да променят изцяло начина на мислене на младежите? Колко струва достъпът до цялото световно познание накуп?

Само си представете – някои учители продължават да носят тежки географски карти за часа по География и същевременно забраняват на учениците достъп до устройства, чрез които могат да видят карти на всеки регион на света с няколко клика …

Ясно е разбира се, че учениците не правят това, а ползват телефоните за Facebook и клипчета. Не забраните обаче ще ги стимулират да започнат да ги ползват за познание, а правилното отношение и по-интересните и разчупени уроци.

Затова екипът на Teenews.eu призовава: вместо да забранявате телефоните в училище, осигурете Wi-Fi достъп за да могат те да се свързват с интернет.

Александър Александров

Gadgets, School, Slide, Бъди в час!, Любопитно, Реакция

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet

One Response to “Забраняват мобилните телефони и Facebook в час”

  1. Mambababa says:

    Според мен по умно да се сложи из цялото училище wifi отколкото да се забраняват смартфоните в училище не се с
    Знае какво ще се случи

Leave a Reply