Aniventure 2014 събра няколко хиляди фенове на японските субкултури

Sep 10, 2014 Няма коментари by

Ако сте се разхождали миналия уикенда в Paradise Center, е много възможено да сте се сблъскали със странно облечени млади хора, гигантски трол, излязал като от книга на Джон Толкин, полуголи мацки, въоръжени с хладни оръжия или други странни типажи. Ако е така – не се чудете.

През почивните дни в столичния лайфстайл център се проведе тазгодишното издание на Aniventure – най-голямото българско събитие в сферата на манга, аниме, косплей и всевъзможни други японски субкултури. Събитието се организира от софийския клуб Накама и традиционно обединява всевъзможни младежки общности, свързани с японските комикси, филми, видеоигри, настолни игри, както и по-сериозни сфери като любителите на калиграфията, икебаната, играта Го, източните бойни изкуства и др. Teenews.eu беше медиен партньор на събитието.

Разнообразието от сфери на дейност е огромно и зата не е изненадващо, че на тазгодишното издание се събраха няколко хиляди млади хора от цяла България, а по улиците на цяла София още от петък можеха да се срещнат странно облечени младежи, които се чудеха как да стигнат до Paradise Center.

Какво се случи?

Традиционно косплей ревюто беше едно от централните събития в рамките на Aniventure 2014. Cosplay представлява интересна субкултура, чиито фенове се преобличат като герои от популярни комикси, филми или видеоигри. Тъй като това е нещо, което трудно може да се опише, публикуваме линкове към трите части на видеоклипа на ревюто:

Part 1: http://www.dailymotion.com/video/x25jutj_aniventure-2014-cosplay-show-part-1-of-3_creation

Part 2: http://www.dailymotion.com/video/x25jqcv_aniventure-2014-cosplay-show-part-2-of-3_creation

Part 3: http://www.dailymotion.com/video/x25ka4s_aniventure-2014-cosplay-show-part-3-of-3_creation

Любопитно е, че за българското косплей събитие дойдоха и гостуващи косплеъри от други държави. Gray Art (Псевдоним: Berci or Gray) от Унгария има опит от такива ивенти от 2012, като обожава да косплейва от анимации, филми и игри, а сред косплей изявите си има Will Turner от „the Pirates of the Caribean“ и Dastan, Prince of Persia. Любимата му част е да крафти аксесоари и да шие, а за най-забавно намира, когато някоя негова идея наистина има приложение. Sophie’s Cosplay Guild (Псевдоним: Sophie) също от Унгария, е запалена фенка на фантастиката и видео игрите (предимно RPG и приключенски), а косплеят й позволява да направи костюм като свой любим герой и да бъде част от тези приказки и прекрасни светове. Любимият й фендъм е The Elder Scrolls, но прави косплей и от Dragon Age и от света на Diablo и някои оригинални костюми.

Aniventure 2014 Ungaria

Лекция на косплей ивента проведе и Любица от Сърбия – дизайнер на костюми от 7 години, има собствена модна готик линия „Ianthe”, работила е за много филми, театрални пиеси, музикални клипове и е водещ дизайнер на „Толкинфест“ – най-големия фентази фестивал в Сърбия. Занимава се с косплей от 2010 и през 2011 изработва 5 костюма от „Trinity blood”, с което взима първа награда за групов костюм! Косплейвайки Кериган през 2013, печели награда за най-добър костюм и се класира за Eurocosplay Comic Con в Лондон!

Да поиграем Го

Тази година отново беше отделено място и за древната игра Го. Въпреки че играта е с китайски произход, тя е много популярна и обичана в Япония. Достатъчно популярна, за да има ред анимета, посветени на нея! Панелът беше организиран от Модул Логически и Стратегически игри към организацията “Движение за хармонично развитие” (Body, mind & soul training). Повече за тях можете да научите тук: http://bmst.com/.

Aniventure 2014 go

Гостите на Aniventure получиха възможност да се докоснат до тайните на калиграфията с Йонеока сенсей от Агора София. Повече за АГОРА София, дейностите и куросвете им можете да намерите тук: http://agorasofia.bg/.

Aniventeure 2014 kaligrafia

Гейм турнири по някои от най-популярните видеоигри, арт конкурси, щандове за ръчно – изработени стоки, свързани с японските субкултури и още много неща видяха посетителите на тазгодишното издание на Aniventure.

Anime, Boardgames, Body arts, Concerts, Cosplay, Fun, Gadgets, Gaming, Magic, Manga, Party Time, Performance, Progaming, Slide, Videogames, Дрешки, Комикс, Рисуване, Фантастика, Филми

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Aniventure 2014 събра няколко хиляди фенове на японските субкултури”

Leave a Reply