Фотоизложба разказва за живота на застрашен от изчезване вид птица

Oct 02, 2014 Няма коментари by

На 4 октомври (събота) от 11 ч. в Зеления образователен център в Шабла ще бъде открита фотоизложбата “Пътят на червеногушите гъски – от Сибир до България“.  Изложбата се организира от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в партньорство с Центъра по повод Европейските дни на птиците.

Фотоизложбата разказва за живота на световно застрашения от изчезване вид птица – червеногуша гъска, който зимува в района на Шабленско и Дуранкулашко езеро в България. Текстовете към фотографиите разкриват любопитни факти за вида, който започва да зимува у нас масово след средата на 70-те години на 20 век поради смяна на житните култури с памук и силната ловна преса, унищожили основното му зимовище в района на Каспийско море. Днес в България ежегодно зимува почти цялата световна популация на вида. Червеногушата гъска е сред птиците най-силно застрашени от окончателно изчезване от Земята. Включена е в Червената книга на България и списъка на Световно застрашените видове.

Експозицията включва 20 фотографии от 10 автора от България, Русия, Норвегия и Великобритания – Светослав Спасов, Даниел Митев, Виктор Василев, Младен Василев, Николай Петков, Петър Глазов, Ингар Оиен, Сераф ван дер Путтен и Питър Крансуик.

За най-малките гости на Зеления образователен център в Шабла е организирана творческа работилница за магнитни картички. Работилницата започва от 11.30 часа и ще бъде проведена в група до 12 деца. Събитието е със свободен вход и се организира в рамките на четвъртото издание на “Фестивал на хвърчилата – Шабла“.

Бъди в час!, Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Фотоизложба разказва за живота на застрашен от изчезване вид птица”

Leave a Reply