Русенци ще участват в иновативното състезание Shell Eco-marathon Европа

Mar 30, 2015 Няма коментари by

Отборът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ е един от 230-те екипа от 30 страни в Европа и Африка, които ще се състезават в юбилейното 30-то издание на иновативното състезание Shell Eco-marathon Европа. Подготовката на автомобила за състезанието в Ротердам през май 2015 г. преминава в изцяло нова, оборудвана лаборатория, предоставена от университета в знак на неговата подкрепа за студентите. Студентите отново ще се състезават в категорията „Прототипи“ със своя футуристичен автомобил, задвижвани от електрическа батерия. Амбиция и увереност в собствените сили са основният двигател на отбора в подготовката за тридесетото издание на единственото по мащаб състезание за иновации в транспорта и икономията на гориво на Стария континент.

Нововъведенията в автомобила на Русе през 2015 г. започват с напълно новия и различен дизайн. Купето и джантите на прототипа ще бъдат изработени от високотехнологични материали, за да се постигне оптимално тегло, а гумите ще бъдат с ниско съпротивление. Амбицията на отбора е да намали теглото на прототипа поне наполовина – до около 35-40 килограма, с цел още по-добра енергийна ефективност. Очаква се в резултат от нововъведенията колата да измине по-голямо разстояние на трасето в Ротердам в сравнение с 2014 г.

За тазгодишното състезание превозното средство ще разполага с по-ефективен двигател, а батериите, на които ще разчита за захранването, ще бъдат базирани на съвременните технологии за съхраняване на електрическа енергия. Прототипът носи името DТT – съкращение от името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника“ в Русенския университет.

През 2015 г., в тридесетото издание на единственото по рода си състезание за иновативни и енергийно ефективни автомобили, отборът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ отново ще бъде ръководен от д-р Симеон Илиев, а капитан ще е Димо Илиев. Управлението на футуристичния автомобил е поверен във вещите ръце на пилотите от миналата година Виктор Стоянов и Сюзан Мехмедова. През 2015 г. отборът е решен да влезе в топ 20 в категория „Прототипи“ и да докаже, че заслужава подкрепата на университета и местната общественост.

„Това, което научихме миналата година, е, че доброто представяне е сбор от приноса на всеки член на отбора. Без здравия екипен дух и сплотеност, усърдна работа и отдаденост, нищо не би могло да бъде възможно. Благодарни сме да сме част от семейството на Shell Eco-marathon за втора поредна година“, сподели капитанът Димо Илиев.

След достойното им представяне през 2014 г., тази година участието на студентите в престижния Shell Eco-marathon Европа продължава да се ползва с подкрепата на община Русе и фондацията „Русе-град на свободния дух“, която е един от основните спонсори на отбора.

През 2014 г., русенският отбор дебютира в Shell Eco-marathon и постигна най-доброто разстояние от българските отбори в надпреварата – студентите изминаха 168,27 км с 1 кВтч електроенергия и се класираха на 23-то място в категорията „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия.

Европейското състезание Shell Eco-marathon е грандиозен фактор в развитието на младите инженерни таланти и неговата роля нараства с всяка изминала година. Shell Eco-marathon има едновременно състезателен и възпитателен характер. „С всяка изминала година стандартът на работа и конкуренцията в Shell Eco-marathon растат. След впечатляващото си дебютно представяне вярвам, че участието на русенските студенти през 2015 г. ще достигне по-високо ниво и ще отправи ясен сигнал за огромните възможности на българските участници в решаването на предизвикателства от световен характер“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Повече информация за състезанието е достъпна ТУК

Youth projects, Бъди в час!

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Русенци ще участват в иновативното състезание Shell Eco-marathon Европа”

Leave a Reply