Български ученици ще се състезават в Shell Eco-marathon Европа

May 15, 2015 Няма коментари by

За осма поредна година Shell България приветства на официална церемония талантливи български ученици и студенти дни преди участието им в международното състезание за иновации и енергийна ефективност на пътя Shell Eco-marathon ЕвропаОтборите на Техническите университети в София и Варна, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, представиха своите енергийно ефективни автомобили на специално събитие за медиите, преди да отпътуват за финалите на градската писта в Ротердам, Холандия.

Участието на българските ученици и студенти през 2015 г. минава под патронажа на Министeрството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите. За втора поредна година родните участници в Shell Еco-marathon се ползват и с подкрепата на Националната Комисия на Република България за ЮНЕСКО.

На събитието присъстваха представители на институциите патрони, посланикът на Великобритания Емма Хопкинс, посланикът на Холандия Том ван Оорсхот, и заместник-ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Михаил Илиев.

В своето изказване докторът по икономика Методи Иванов, съветник на министъра на образованието и науката, подчерта ангажираността на институцията към професионалното образование и инженерните професии и изрази подкрепа за стремежа на студентите и учениците към разработване на иновативни технологични идеи в контекста на образователна платформа като Shell Eco-marathon, предоставяна от бизнеса. Иван Ангелов, директор на дирекция „Опазване чистотата на въздуха” от Министерството на околната среда и водите, изрази привързаността на ведомството към идеите на Shell Eco-marathon по отношение на намаляване на въглеродните емисии от транспорта и подобряване на чистотата на атмосферния въздух в градската среда. Представителите на двете министерства пожелаха на добър час на учениците и студентите на състезанието в Ротердам.

„В 30-годишната история на Shell Eco-marathon Европа български екипи ще участват за осма поредна година в състезанието. Това е невероятно постижение и аз се гордея с постоянството, амбициите и успехите на нашите ученици и студенти, които показват, че силните идеи за бъдещето се раждат именно благодарение на екипния дух. Сигурна съм, че представянето им в Ротердам ще бъде достойно, каквото е било винаги досега“, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Учениците и студентите – участници в Shell Eco-marathon’2015 представиха автомобилите си, разказаха за технологичните промени и иновациите, извършени с цел подобряване на представянето им на състезанието в Ротердам, и направиха демонстрации с тях пред гостите на събитието.

Вече 30 години Shell Eco-marathon Европа е израз на отдадеността на Shell да работи отговорно за подпомагане посрещането на нарастващите енергийни потребности на планетата. Инициативата показва, че намирането на решение е плод на съвместните усилия на всички заинтересовани страни. Екипната работа е в основата на постиженията и затова Shell Eco-marathon oбединява в едно ученици, студенти, партньори, академичния свят, държавни институции, неправителствени организации и широката общественост .

Shell Eco-marathon Европа ще отбележи своята 30-та годишнина от 21 до 24 май 2015 г. в спортсменско състезание на идеи и проекти в Ротердам, Холандия.

Youth projects, Бъди в час!

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Български ученици ще се състезават в Shell Eco-marathon Европа”

Leave a Reply