Младежите от “Резиденция баба” съживят родопски села

Aug 13, 2015 Няма коментари by

Четири седмици след началото на Резиденция Баба, организирана от „Фабрика за идеи“, осемнадесет български младежи от различни краища на България могат да се похвалят с нови знания и умения, придобити от контакта им с възрастните хора на място. А местните хора – с десетки инициативи на местно ниво, които вляха свежа кръв в общностите във всяко едно от селата в района на град Лъки – Джурково, Дряново, Манастир и Югово.

В дългосрочен план, целта на взаимодействието между младежите и местните по време на престоя в Родопите е разработването на иновативна идея за продукт или услуга, които да привлекат интерес към селата и да решават негови икономически, социални, екологични или други проблеми.

Кулминация от едномесечния престой в селата са четирите събития в Манастир, Дряново, Югово и Джурково, които младежите организират съвместно с местните жители и канят всички приятели на Родопите да се включат в празненствата, които ще започнат от 13-ти август – в село Югово, ще продължат на 14-ти в село Дрянво и ще завършат на 15-ти август със традиционните събори на село Манастир и село Джурково.11807757_655033784598017_7645322352430040300_o

За месеца, който прекараха в местни домакинства, осемнадесетте градски младежи се включиха или инициираха дейности от почистване и обновяване на храмове, кметства, общностни пространства и екопътеки до включване в ежедневните дейности на домакинствата като готвенето на традиционни родопски манджи, гонене и прибиране на загубени овце, косене, доене, предене на вълна, правене на сирене и ръчен кашкавал, събиране на билки и много други.

Младежите се докоснаха и до традиционни, но изчезващи техники като тъкане, плетене на традиционни за региона накити и множество обреди и обичаи. Сред рецептите, които изпробваха и научиха са родопските клинове, ушмар, колаци на сач, тенурки “с масло мазани и със шекер росени” и типичния родоспки качамак.

Междувременно участниците в Резиденция баба събраха и огромно количество истории, песни, легенди и знания за обреди и традиции. Богатият материал ще бъде използван в бъдещата им работа за популяризирането на нематериалната култура в родопските села и всичко онова, което губим като традиционна култура в следствие на тенденцията за обезлюдяване на българското село.

Резиденция Баба не завършва с края на самите резиденции в четирите села, а тепърва започва процесът по изкристализирането на идеите – продуктите и услугите, които младите хора предлагат за съживяване на селата и възможните малки и иновативни решения на огромния проблем с обезлюдяването им.

11779764_654213694680026_2775788520376410141_oОттук – нататък изследователската работа на младежите ще започне все повече да се преплита с развитието на идеите им. Те са в постоянен контакт с менторите на проекта и през есента ще чуем финалните идеи за проекти, привличащи ресурси и нов живот в селата в рамките на Инкубатор за Баба-иновации. Финалните идеи ще бъдат представени в рамките на Форума за социална промяна в източна Европа – Empatheast.

Резиденция Баба e инициативата, която среща ресурсите на младите хора с тези на традиционната култура и възрастните хора от Родопите, за да могат заедно да намерят нови решения на комплексните проблеми, причиняващи обезлюдяването българските села, завършва първия си етап с четири отворени събития във всяко едно от селата.

Youth projects, Бъди в час!

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Младежите от “Резиденция баба” съживят родопски села”

Leave a Reply