Българско светлинно шоу ще се бори за световно признание в Берлин

Oct 01, 2015 Няма коментари by

В средата на октомври една от най-знаковите европейски сгради ще се превърне в „платно“ за аудио-визуално шоу на българска компания. Събитието ще е част от единадесетото издание на Фестивала на светлините в Берлин, а в главната роля ще бъдат българските 3D артисти от MP Studio. Родният екип е сред шестте номинирани за специална награда компании и ще има огромната чест да направи свое авторско шоу върху Бранденбургската врата като кулминация на светлинния фестивал, където традиционно се изявяват най-добрите и иновативни компании от цял свят.

Тазгодишното издание на Фестивала на светлините в немската столица очаква над 2 милиона гости и повече от 700 000 хотелски резервации. Зрителите ще се насладят на десет последователни фестивални вечери от 9 до 18 октомври, когато най-известните сгради и монументи в културното сърце на Германия ще се превърнат едновременно във фон и участник в различни светлинни и визуални представления. За първи път в историята на фестивала са учредени и две специални награди за най-добрите в бранша – в областта на визуалните постижения и за нови измерения на аудио-визуалното изкуство.

Festival of Lights | Nelofee

Festival of Lights | Nelofee

Именно във втората секция българската компания ще се състезава със SINOCA от Испания и Ample Projects от Австралия, чиито последен проект е спиращ дъха мапинг върху култовата сграда на операта в Сидни. Родното MP Studio пък има заслуга не само за първия 3D projection mapping у нас (върху фасадата на Народния театър в средата на 2011), но и за редица други впечатляващи проекти от Паметника на съветската армия в София, Двореца на културата в Перник и читалището в Свиленград до пещерата Хан и катедралата Санкт Пол в Белгия, Парк Астерикс в Париж, най-големия хотел в Дубай и емирския дворец в Кувейт.

Основателят на студиото Марин Петков признава, че мечтае за мапинг върху индийския храм Тадж Махал, но за толкова амбициозно „платно“ все още им е рано. В своята 8-годишна история в бранша MP Studio успява да се наложи на международната сцена с редица аудио-визуални изяви и пърформанси, ежегодни празнични проекции в манастири и катедрали, чествания и фестивали в Белгия, Франция, Италия, Германия, Близкия Изток и у нас, а мапингът в белгийската пещера Хан е първият подобен реализиран проект в Европа.

2014_MPStudio_GemblouxКъм поредицата спиращи дъха проекти след по-малко от месец ще се прибави и светлинно шоу върху символа на Берлин – Бранденбургската врата. Екипът не издава акценти от предстоящата изява, но е много възможно предизвикателните барелефи и архитектурни елементи на монумента да бъдат „отчупени“ и да се превърнат в герои от нереални сюжети. Българското представление ще бъде оценено от журито на феста, в чиито състав влизат бившият и настоящият кмет на Берлин Клаус Воверайт и Михаел Мюлер, посланикът на САЩ в Германия Джон Емерсън и световноизвестният немски дизайнер Волфганг Йоп, официален посланик на фестивала пък е електронният DJ и продуцент Пол ван Дайк.

Arts, Performance

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Българско светлинно шоу ще се бори за световно признание в Берлин”

Leave a Reply