Популярни личности прочетоха 12 истории по случай празника на Европа

May 13, 2016 Няма коментари by

По повод Деня на Европа – 9 май – известни личности от политическия, културния и спортния елит на България прочетоха интересни и забавни истории, посветени на мира и единството в ЕС. Мащабното публично четене под надслов „Истории за Европа“ представи общо 12 селектирани текста измежду десетките автори, участвали в празничното издание на „Пощенска кутия за приказки“. Проектът „Истории за Европа“ е съвместна инициатива на Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България и се осъществява в партньорство с „Пощенска кутия за приказки“, специално за честването на международния празник 9 май.

Разказите бяха прочетени от посланика на Република Франция в България Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, журналистите Драгомир Симеонов, Милена Милотинова, Камен Алипиев, Николай Колев и Румен Йовчев, историка и учител Емил Джасим, актьорите Константин Лунгов, Мая Бежанска и Силвия Петкова, младата писателка и оперна певица Мила Михова, както и ръководителите на Информационното бюро на ЕП и на Представителството на ЕК в България Теодор Стойчев и Огнян Златев. На събитието присъстваха представители на ЕП и ЕК в България, журналисти, политици, автори на историите.

„Петно от лютеница“, „Лимонада“, „Една история за Европа“, „Здравей, Никол“ са само част от заглавията на историите. Хумор, романтика, самоирония и сарказъм разсмяха, развълнуваха и натъжиха слушателите и зрителите, накараха ги да се замислят по време на събитието. В основата на повечето разкази основна тема се оказа „търсенето“ – търсене на отговори, търсене на самия себе си, търсене на любовта. Търсене, пресъздадено в преживяванията на героите, които са европейци с различна съдба, попаднали на различни места из континента. Съпоставяне на българската реалност с изконните ценности на ЕС, както и възприемането на тези ценности от българите в България и в чужбина са теми, благодарение на които излезе наяве и основното послание на празничното четене на „Истории на Европа“. „Ако учим още от малки децата ни на европейските ценности за обединение, равнопоставеност и толерантност, ще изградим един по-добър Европейски съюз – съюз не само между държавите, но и съюз между нас самите“ (из „Малкият Питър и големият му въпрос“, автор: Светлозар Карабельов).

Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Популярни личности прочетоха 12 истории по случай празника на Европа”

Leave a Reply