Петър Станимиров от “Дъга”: Отново трябва да създадем традиции, пазар и публика за български комикси

Jul 11, 2016 Няма коментари by

Българското комиксово списание “Дъга” едва ли има нужда от представяне. Хиляди български фенове са израстнали с историите за Добромир, Янтар, Дарко, Бубачко, както и с познавателните поредици “Великите географски открития”, “Светът на животните” и още много други. Днес, когато на пазара у нас е пълно с чуждестранни издания, повечето фенове са категорични, че “Дъга” по нищо не отстъпва на най-добрите световни образци. През последните години някои от художниците в “Дъга” се обединиха в опит да възродят традициите на българския комикс и ако съдим по нарастващата аудитория по събитията им, по всичко личи, че успяват. Pixelmedia.bg взе интервю с един от знаковите български художници на комикси Петър Станимиров, под чиито пръсти са се родили поредиците Янтар, Островът на съкровищата, Бубачко и много други, за да ни разкаже за новосъздаденото начинание “Проектът Дъга”, издадената наскоро “Над Дъгата 2”, както и за други негови скорошни инициативи.

Petar-Stanimirov-Nad-DagataВЪПРОС: Да започнем с най-актуалното събитие в българския комикс живот – излизането на “Над дъгата 2016”, чиято премиера беше преди броени седмици. Какъв е интересът към списанието?

ОТГОВОР: Не мога да нарека “Над дъгата” списание, защото това означава периодика. “Над дъгата” според мен е авторски комикс – албум, създаден за наше и на верните ни почитатели удоволствие.

След опита с първото издание, ние – “Проектът Дъга” установихме, че имаме твърда фенска маса от бившите читатели на списание “Дъга”, които ни приемат такива, каквито сме сега, а не преди 25-6 години.

На изложбите съпътстващи първото издание идваха цели семейства, това означава, че има поне 3 поколения, които харесват и възпитават децата си да харесват комикси. Това е вдъхновяващо! И за “Над дъгата 2” ние създадохме истории точно за тези хора от 20 до 60 годишни.

Искам още веднъж да обясня, че този албум го финансираме сами. Това означава, че го рисуваме в свободното си време, а ние сме много ангажирани хора и почти нямаме такова. Разполагахме само с 7 хиляди лева, с които да покрием разходите по хартията и печата и нито стотинка повече. Без реклама, без твърди корици, без хонорари. Всичко останало беше ентусиазъм и труд. Въпреки това успяхме да направим двойно по-голямо(136 страници) и по-качествено издание. Още преди излизането на албума “Над дъгата 2” някои хейтъри казваха, че изданието им е скъпо – 35 лева, за справка първото издание беше 80 страници и струваше 20 лева. От 8 юни досега съм чувал само положителни отзиви, така че за мен всичко е наред.Petar-Stanimirov2

ВЪПРОС: В изданието бяха започнати няколко доста интересни нови комикс истории, включително и вашата “Дамга”. Кога да очакваме тяхното продължение?

ОТГОВОР: В България няма професия художник на комикси, всички ние ги рисуваме за удоволствие и го правим като хоби в свободното си време, така че не мога да се ангажирам да определям каквито и да е срокове. Това, че излезе “Над дъгата 2” със сигурност означава, че ще има и “Над дъгата 3”, но кога, само Господ знае.

ВЪПРОС: Бихте ли разказали и за други ваши проекти, които развивате в момента?

ОТГОВОР: Официално работя по два големи проекта, които запълват всичкото ви време. Това са поредицата “Върхове” на издателство “Изток-Запад” където илюстрирам и оформям по един класически роман всеки месец, досега за близо 3 години съм нарисувал илюстрациите на 30 романа, а също така и поредицата “Пръстенът на нибелунга” на издателство “Кибеа”, там всяка година излиза по една богато илюстрирана от мен книга, работата по всяко заглавие от тази поредица ми отнема между 4 и 6 месеца. Досега са излезли “Рейнско злато” и „Валкирия”, а в момента рисувам “Зигфрид”. Издателство “Кибеа”, също така подготвя за печат моя книга с 64 страници комикс истории на тема “Изкуството като приключение”. От същото издателство предстои да излезе още една моя книга – “Първи 10 стъпки в комикса”. Това е една богато илюстрирана лекция за това как се прави комикс.

През есента в Сърбия предстои да излезе 8-ми комикс албум от поредицата “Вековници”, който е рисуван само от български художници и аз имам сериозно участие в него. Другата година предстои 2 Национална изложба на българския комикс и работата по организацията и вече започна.

ВЪПРОС: Вие сте един от основните художници в любимото комиксово списание на българската публика – “Дъга”. Като голям негов почитател не мога да не ви попитам, имало ли е написани, но неиздадени продължения на популярните истории. Вероятно хиляди български фенове са се питали как ще продължат историите за Добромир, ЕЛО, Янтар, Справедливите и още много други.

ОТГОВОР: Мога да отговоря само за нещата, по които съм работил аз. Янтар го прекъснахме още навремето, защото темата се беше изчерпала. Д-р Светослав Славчев правеше сценариите по свои разкази, а те свършиха. Последният епизод на “Островът на съкровищата” не беше публикуван и оригиналите изчезнаха при ликвидирането на издателство “Спектър”.

Дори и да има написани и непубликувани епизоди, все пак за един комикс последната дума има неговия художник и ако той е преценил, че не си заслужава да работи по темата, значи край. В момента в България няма издател, който може да си позволи да заплаща адекватно труда на комикс-художник. Това означава, че никой от художниците на списание “Дъга” няма причина да дорисува стари истории.

Освен това съществува факторът Ревност! Това е ревноста на феновете на Дъга……. Продължава в Pixelmedia.bg 

Arts, Комикс, Рисуване

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Петър Станимиров от “Дъга”: Отново трябва да създадем традиции, пазар и публика за български комикси”

Leave a Reply