Онлайн канал ще съветва тийнейджърите за секса

Oct 18, 2016 Няма коментари by

За първи път в България видео канал ще помага на тийнейджърите със съвети по едни от най-вълнуващите и специалните теми в техния живот – любовта, секса и отношенията между хората. Това включва първи срещи, раздели, връзки от разстояние, запознанства и безопасност в интернет, как да разпознаят насилие, как да реагират или да се предпазят от насилие, промени през пубертета – не само в тялото, но и емоционални, първия път, видове секс, безопасен секс, предпазване от забременяване и сексуално предавани инфекции и много други.

Проектът е част от работата на LOVEGUIDE.BG – интерактивна платформа, която има за цел да компенсира липсата на сексуално образование в българските училища. Освен онлайн, тя достига и до тийнейджърите чрез разнообразни обучения, провеждани в цялата страна. Различното в работата на loveguide.bg е съдържанието – позитивно, лесно достъпно, честно, открито, с истинските имена на нещата и, разбира се, сто процента надеждно.

Лицето (водещата) на канала е Весела Бабинова, една от най-интересните млади български актриси, носител на Аскеер за изгряваща звезда. А на различните коментари и въпроси ще отговарят експерти.

„Искаме да помогнем на тийнейджърите да развият уменията си да устояват на натиск и да защитават позициите си, да могат да казват ‚не‘, да взимат правилните, добре информирани решения за здравето и личния си живот, да са толерантни и отговорни към себе си и към тези, с които общуват” – казва Николета Попкостадинова, създател на loveguide.bg.

Защо го правим?

България е в челото на всички негативни статистики, свързана със сексуалното здраве на младите хора. Причините са, че здравното образование не е част от задължителната училищна програма, а вкъщи сексът традиционно е тема табу. Децата не получават подходящата информация. Те се учат на принципа проба-грешка, от връстниците и порното, заливащо ги отвсякъде.

Проблемът, който новият видео канал адресира, е огромен – страната ни е на първо място в Европа по нежелани бременности и раждания при момичета между 14 и 19 години. 9 от всеки нови 10 случаи на ХИВ са се заразили по сексуален път, докато преди 3-4 години това е било при инжекционна употреба на наркотици, над 50% от новите случаи на ХИВ са хора между 15 и 29 години. Почти всяка 4-та жена у нас е била жертва на сексуално насилие от страна на партньора си.

Новият видео канал е за тийнейджъри между 13 и 18 години с достъп до интернет. Те са на ръба да започнат да водят сексуален живот или току-що са започнали. Това е огромната част от българските тийнейджъри, които търсят отговори на въпросите за сексуалното здраве и интимните отношения, но не ги получават нито вкъщи, нито в училище. Платформата ще работи с тях, за да предотврати нежелани бременности, сексуално предавани инфекции, насилие и всички останали негативни ефекти от липсата на подходяща информация.

Каналът на loveguide.bg стартира с по един епизод на седмица, всеки на различна тема – ‚първия път‘, ‚мокрите сънища‘ и много други. Предстои обогатяване и разнообразяване на формата.

Slide, Секс и любов

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Онлайн канал ще съветва тийнейджърите за секса”

Leave a Reply