Интересни факти за парфюмите

Oct 25, 2016 Няма коментари by

Ясно е, че парфюмите са аксесоарът, без който не можем. Те ни карат да се чувстваме желани, непобедими и са задължителната част във формулата за един прекрасен ден. Но запознати ли сте с тяхната история? В тази статия ще ви представим няколко интересни факти от парфюмерийния свят.

Първият съвременен парфюм се е приемал през устата! Парфюмът е създаден през 1370 г. с името „Hungary Water” и се приема за първото съвременно ухание, защото една от съставките му е била алкохол (бренди). Но за да постигне максимален ефект, той трябвало освен да се нанася върху тялото, и да се приема през устата.

Емоциите могат да бъдат помирисани. Сред емоциите, които можем да усетим с обонянието си, са: страх, щастие и дори възбуда.
Освен това те могат и да повлияят на нашите емоции. Според проучвания леко пръскане на парфюм върху кожата ни може да ни повдигне настроението. Ако се чувствате претоварени, например, напръскайте се с ухание, което съдържа лавандула и то ще ви успокои. Ако искате да се събуждате по-ефикасно сутрин, веднага, след като станете, се напръскайте с цитрусов аромат – той ще събуди сетивата ви.

Едно от най-добрите места за нанасяне на вашия парфюм е косата ви. Заради натуралната мазнина на скалпа и постоянното движение на косата по този начин ароматът се задържа по-дълго и по-ефективно. Но имайте предвид, че обилното използване на парфюм може да изсуши косата ви.

Други подходящи места за нанасяне на парфюм са, например – вътрешната страна на лактите, зад ушите и основата на ключицата. Широко възприетият начин за нанасяне върху китките, последван от енергично разтъркване, всъщност е грешен – по този начин се нарушава структурата на аромата. Важното е да оставите парфюмът да „диша“ след напръскване.

Мъжките парфюми често се носят и от жени. Над 30% от женската половина използват и мъжки парфюми и имат свой любим мъжки аромат, който обичат да ползват.

Един от най-продаваните парфюми – Chanel No. 5, всъщност има едно много скромно начало. Майката на Коко Шанел е била перачка и затова ароматът на сапун дълго я е преследвал. Chanel No. 5 е парфюмът, избран от нея след предложени повече от 10 аромата, а в него е използвана съставка, която мирише точно като сапун. 

За финал ще ви кажем, че някои парфюми днес съдържат повече от 250 различни съставки. Думата парфюм всъщност идва от латинския израз per fumu, който буквално се превежда през дим. А за да „изтриете“ аромат, помирисан току-що, трябва да помиришете кафе.

Красота

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Интересни факти за парфюмите”

Leave a Reply