Защо децата в училище употребяват наркотици?

Dec 09, 2016 Няма коментари by

Една особено тревожна тенденция се наблюдава през последните години сред българските тийнейджъри – все по-голям е процентът на тези, които започват да употребяват наркотици периодично. Най-главната причина за това, разбира се, е, че е модерно. Тоест, ако младежът не е опитвал, то той автоматично се счита от другите за “загубеняк”, като това най-често води и до отхвърленост от групата.

А различните субкултури, които още повече разпалват огъня, днес все повече засилват своята популярност. Става дума за водещото течение сред младите хора да слушат песните на свои идоли като Криско, Спенс, Димчо, 100 кила и други, в чиито текстове се пее за употреба на наркотици. Или пък да четат книги, в които е описан “приказния свят”, който се появява под въздействието на наркотично опиянение – такива автори са Ъруин Уелш, Карлос Кастанеда и др. Роля оказват и филми с употреба на наркотици, които учениците гледат многократно – “Бялата крепост”, “Вълкът от Уолстриййт”, “Реквием за една мечта”, “Трейнспотинг” и др. Смисълът на тези ленти в пубертета се приема изкривено.

Причини за пристрастяване

Реално няма една точно определена причина, поради която децата са провокирани да употребяват наркотици. Факторите са свързани и не се отнасят само и единствено до домашното възпитание или училищната среда. Основните от тях са:

– желание да изглеждат пред връстниците си по-големи и по-зрели;
– натиск от страна на приятели;
– натиск от страна на съученици с голям авторитет;
– изпадане в депресия;
– липса на разбиране от родителите;
– прекалена заетост на майката и бащата и невъзможността им да видят проблемите на детето;
– емоционална нестабилност.

Признаци на употреба на наркотици сред децата

Сред първите тревожни признаци, по които можете да разпознаете началните стадии на пристрастяване на децата към наркотични вещества,са липса на самочувствие, зачервени очи с разширени зеници и системно бягство от училище или от дома. Към тях могат да се добавят още и:

– необяснимо и рязко отслабване;
– завален говор;
– липса на мотивация за вършене на дейности, които допреди това са били приятни;
– депресия;
– безразсъдно поведение;
– все по-често изричане на лъжи;
– егоизъм и манипулативност;
– враждебно отношение към членовете на семейството и старите приятели;
– агресивна реч;
– склонност към насилие у дома;
– пълно отричане на семейни ценности;
– проява на неуважение към родителите;
– притежание на средства за инжектиране и други нетипични за едно дете вещи.

Ако забележите някой от тези симптоми във вашето дете, ви съветваме да не реагирате остро и прибързано, а да се опитате да говорите с него спокойно и без употребата на осъдителен тон. Защото първото, което трябва да успеете да установите, е от колко време то употребява наркотици и до какъв стадий е навлязло. След това не трябва да се срамувате да потърсите професионална помощ – все пак става дума за вашето дете!

Наркоманията сред учениците е все по-често срещано явление и няма изгледи тази тенденция скоро да се промени. За това следете внимателно неговото поведение и реагирайте още при първите симптоми – защото много по-лесно е това да се предотврати, отколкото да се излекува!

Реакция, Съвети

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Защо децата в училище употребяват наркотици?”

Leave a Reply