Правилно ли е да разчитате на родителите си за доходи, когато сте вече големи?

Mar 10, 2017 Няма коментари by

Главно задължение на родителите е да се грижат за своите подрастващи деца, да им купуват най-различни потребности, било то храна, дрехи, учебници, играчки и всякакви други неща, без които не могат да живеят пълноценно. Но в един момент детето пораства и се превръща в млад мъж или млада дама. Трябва ли след навършване на пълнолетие децата да продължават да разчитат на родителите си за задоволяване на основните си нужди? Дали няма да е по-добре да изтеглят бързи кредити, които да ги подпомогнат финансово, макар и временно?

Някои млади хора предприемат тази крачка в опита си да се научат на самостоятелност. Въпреки че това не е най-добрият вариант, не може да се отрече, че финансовата самостоятелност е един от най-важните уроци, които младежът трябва да усвои, за да се справи в живота. Печеленето на свои собствени пари ще ги научи да ценят средствата, които имат, да гледат по друг начин на покупките и харченето и да бъдат по-разумни в избора си.

Ако сте вече пораснали и пълнолетни, следните 7 причини ще ви разкрият защо да не разчитате на парите на родителите си:

П о този начин давате пример на собствените си деца. Децата наблюдават родителите си и вземат пример от тях. Ако вземате пари от вашите родители, за да гледате и отхранвате децата си, един ден те ще правят същото, когато пораснат и самите те станат родители.

Този, който дава парите, винаги счита, че има право на контрол при използването им. Например, ако взимате пари от родителите си, за да финансирате обучението на детето си, те вероятно ще искат да се намесят в избора на правилното училище, а защо не и на специалността, която детето ви ще изучава там?

Да заемаш пари от родителите е срамно. Като пораснал и зрял човек, вземането на пари от родителите е малко срамно, понеже издава зависимостта им от родителите. Затова повечето младежи предпочитат да скрият този факт.

Липсата на самостоятелност във взимането важни решения. Ако родителите постоянно оправят вашите проблеми, как ще успеете да се справите с нуждите си сами? Ако не се научите да вземате зрели решения, в един момент ще започнете да страдате от това.

Няма как да възприемете нещата, купени с чужди пари, като изцяло ваши. Познато ли ви е усещането, когато получите нещо, което не сте спечелили? Изглежда ви така, сякаш ползвате чужда вещ.

Няма как да научите децата си на финансова самостоятелност, ако самите вие не знаете как да я придобиете. Ако вие не можете да се справяте сами с разходите си в живота и децата ви последват вашия пример, бъдещето, което ви очаква, не е особено розово.

Винаги ще чувствате задължение към родителите, ако постоянно вземате пари от тях. Понякога ежедневието ни е толкова забързано, че нямаме време и ако родителите ни настояват да ни видят, казваме че сме много заети и отлагаме срещата за друг път. Ако обаче вземате пари от родителите си, забравете за отговора зает съм. Те ще чувстват като ваше задължение да им отделяте внимание винаги, когато пожелаят това.

Вземането на бърз или потребителски кредит не е решение на проблема, ако отново разчитате на родителите си за връщането му. Започнете да работите здраво, за да имате собствени доходи и да се радвате на финансовата си независимост.

Реакция

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Правилно ли е да разчитате на родителите си за доходи, когато сте вече големи?”

Leave a Reply