Детска стая по метода Монтесори?

Mar 30, 2017 Няма коментари by

Какво е методът Монтесори?

Разработен в началото на 20 век от д-р Мария Монтесори, италиански физик и възпитател, методът Монтесори е начин на мислене, на базата на подходящото образование и грижа за децата. Монтесори подчертава независимостта и свободата, които са строго насочени към децата и тяхното развитие.
Ако се вземе предвид подхода Монтесори към детето, знайте, че не е нужно да се чака предучилищната му възраст, за да му позволите да мисли и действа независимо. Превърнете детската стая в безопасна и независима учебна среда, с тези няколко съвета за създаване на забавни и образователни стаи Монтесори.
Фокусирайте се върху функционалността
Когато става дума за съвременния начин на живот, използването на вашето пространство е толкова важно, колкото и целта му. Винаги, когато е възможно, инвестирайте в разнообразни, многофункционални мебели, които лесно се превръщат в легла за по-големи деца и са оборудвани с места за съхраняване на нещата им.

Подово легло Монтесори

Ако по някаква случайност не сте запознати с метода на Монтесори, идеята за подови легла може да ви се стори доста изненадваща.

В детските стаи в стил Монтесори, детето спи на подово легло и можете да купите много мебели от този тип. Също така можете да направите сам леглото, просто чрез поставяне на удобен матрак върху пода. И двата метода са много ефективни.

Зад идеята за подовото легло на Монтесори стоят общите принципи на метода на Монтесори, които гласят, че детето трябва винаги да има свобода на движение и трябва да бъде в състояние самостоятелно да се движи в стаята си.

Направете опростен декор

Монтесори всъщност подкрепя теорията, че по-малко е повече и всяко нещо е на мястото си. Голям контраст от модели и цветове са може би добри за развитието, но когато става въпрос за детска стая, тези елементи е най-добре да бъдат пропуснати.

Детската среда трябва да бъде добре организирана, чиста и красива. Тези области не трябва да са пренаселени с прекалено много играчки, защото вместо да изберат една от тях, децата ще предпочетат да се обърнат и да си тръгнат. От гледна точка на Монтесори,една от най-важните части на детската стая,е нейния гардероб.

Направете нещата достъпни

Ако искате вашите деца да се научат да са независими в тяхното лично пространство, трябва да направите всичко възможно за неговата функционалност. Помислете за подмяна на големите и тежки шкафове с малки такива и ги поставете в долната част на гардероба, така че вашите момчета и момичета да се обслужват сами. Лесно достъпните стенни елементи също са много добър избор. Дори нещо толкова просто като големия ключ за лампата може да направи огромна разлика в нивото на независимост.
Ние всички можем лесно да се съгласим, че минималистичния стил е най-добрия за организирания гардероб на детето. Облеклото обикновено се поддържа по-добре, ако е спретнато и виси свободно, с достатъчно място за “дишане” около него.

Източник: Строителна компания ZID KO

Uncategorized

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Детска стая по метода Монтесори?”

Leave a Reply