Засаждат 3000 дръвчета в Западен парк в Деня на Земята

Apr 21, 2017 Няма коментари by

Със засаждането на 3000 дръвчета в Западен парк ще бъде отбелязан Деня на Земята утре в столицата. Идеята е на „Когато станем 100 000 – ще посадим гора“ (Gorata.BG) и Столична община и е подкрепена от Инициативен комитет „София – зелена столица“.

Решението бе взето, след като районът сериозно пострада от нелегална сеч през зимата. В началото на януари в ИК „София – зелена столица“ постъпи съобщение от граждани относно нерегламентирана сеч на дървета на територията на Западен парк. Последвалата проверка показа, че в Контактен център на Столична община са заведени няколко сигнала по проблема, а предприетите мерки за ограничаване на незаконната дейност са крайно неефективни. В тази връзка организацията изготви проект с предложения за опазване на Западния парк.

Планираното за 22 април залесяване е крайно необходимо за възстановяване на дървесната растителност на градината, като утрешното начинание е само първа крачка от мащабната кампания за засаждането на 1 милион дървета в София.

Еколозите припомнят, че новите дръвчета имат ключова роля в подобряването на качеството на въздуха – фактор, особено значим на фона на наскоро обявеното решение на Съда на Европейската общност да осъди България заради системно превишаване на допустимите норми за замърсяване на атмосферния въздух.

В Деня на Земята множество доброволци от ИК „София – зелена столица“ ще се включат в екологичното мероприятие, а екипът на инициативата е убеден, че жителите на София имат моралния дълг да съхранят и опазят зеленото наследство, оставено от предходните поколения.

Slide, Бъди в час!, Еко

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Засаждат 3000 дръвчета в Западен парк в Деня на Земята”

Leave a Reply