Над 4500 младежи обхващат проектите на Мтел еко грант 2017

May 30, 2017 Няма коментари by

Повече от 4500 деца и младежи ще участват в четирите екологични проекта, които получиха финансиране от Мтел еко грант през 2017 година. Грантът е част от програмата за социална отговорност на компанията „Природа с бъдеще“ и се осъществява в партньорство с Фондация BCause (доскоро Фондация „Помощ за благотворителността в България“ – ФПББ). Общата сума, която  програмата отпусна тази година, е близо 25 000 лева, като всеки от проектите получи до 7 хиляди лева за реализирането на своите идеи. Конкурсът се провежда за девета поредна година.

Първата кандидатура, която получи финансиране от програмата, е на Българска фондация „Биоразнообразие“. Проектът цели създаване на знания за българските биосферни паркове, които са част от световната мрежа на ЮНЕСКО. Той ще обхване ученици между 14 и 18 годишна възраст от населените места в близост до четирите новосъздадени биосферни парка “Сребърна” (Силистра), “Узундуджак” (Малко Търново), “Червената стена” (Асеновград) и “Централен Балкан” (Троян), които ще се включат в дейности, свързани с повишаване на уменията и знанията им и с популяризиране на биосферните паркове.

Идеята на Фондация „Училище за природата“ и читалище „Култура 1932“ от село Влахи до Кресна за променя на обществената нагласа към защитените видове е втория проект, който ще бъде реализирана чрез Мтел еко грант. Това ще стане чрез провеждането на еко лагери за децата и учениците, както и презентации за възрастните и родителите на тема предпазването на защитените видове.

Третият проект тазгодишното издание на Мтел еко грант е на национално читалище „Н.Й. Вапцаров“ от град Хасково. Той има за цел също да повиши информираността и знанията на учениците, учителите и родителите по отношение на опазването на околната среда, но комбинира умело ползването на новите технологии с работата сред дивата природа. Проектът включва изработването на комикс от децата и използване на мобилното приложение за набл‘дение на птици в природата SmartBirds (финансирано от предишно издание на Мтел еко грант).

Последният проект, който получи финансиране по програмата на телекома е на Сдружение за дива природа „Балкани“. Тяхната идея включва използването на фотокапани и дрон, с който децата и учениците от софийското 51 СУ „Елисавета Багряна“ да могат да се запознаят по-отблизо с дивите животни в района на Драгоманското блато и Чепън планина.

Общо 37 проекта се състезаваха за финансиране по програмата, като до финалния кръг достигнаха седем. Жури, съставено от професионални природозащитници, общественици и социални предприемачи избра четирите най-стойностни от тях, които да получат средства по „Мтел еко грант“.

Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в Мтел и представители на организациите, които ще реализират инициативите до края на годината, подписаха днес договорите за спонсорство.

Повече информация за програмата Мтел еко грант и спечелилите проекти можете да видите на http://www.mtel.bg/priroda.

Youth projects

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Над 4500 младежи обхващат проектите на Мтел еко грант 2017”

Leave a Reply