Изобретиха супершах, чийто фигури се съединяват по двойки

Jun 14, 2017 Няма коментари by

Представяли ли сте си колко далеч може да стигне еволюцията на шаха – до няколко нива, до допълнителни фигури, до 3D? А хрумвало ли ви е, че е възможно фигурите да бъдат съединявани?

Независимо какъв е отговорът, на западния фронт вече има нещо ново – шах, чийто фигури се съединяват по двойки. Удивителната игра е наречена „Шах плюс“ и съвсем скоро ще достигне до нашите домове.

Chessplus е роден от неочакван ход на деветгодишно момиче по време на игра с баща й – „Ще спечеля“ – помисли си тя, обединявайки топ с пешка. Използвайки комбинираните сили, тя бързо се изправила пред кралицата.

Проектиран от всепризнатия индустриален дизайнер Адам Лоус, получената игра е ненадмината по рода си и красива, като парчетата се съединяват безпроблемно и се разделят лесно. Изделията са налични в смола или дървен материал. С променените правила за игра, тази игра е бърза, забавна, сложна и напълно завладяваща. Добре дошли в Chessplus!

Прилагат се стандартните правила на шаха, със следните промени:

Всеки две парчета от същия цвят (с изключение на царя) могат да бъдат обединени (съединени).

Обединените парчета могат да се движат, като и двете от съединените им парчета.

Те, естествено, могат да се разделят на оригиналните си части.

Ако слятото парче, съдържащо пешка, стигне до другия край на дъската, се превръща в кралица.

Може да има до три царици с един и същи цвят на дъската по всяко време.

Забележка: Сливането или разделянето на парче се смята за ход, а парчетата трябва винаги да се придвижват според способностите си.

Предимства

Тази игра увеличава гъвкавостта на класическия шах.

Тя ви кара да се замислите за класически шахматни турнири.

Можете да играете Chessplus, докато вашият противник играе класически шах.

Децата наистина се наслаждават на скоростта и конфигурациите, предлагани от Chessplus.

Това е шах.

И това е забавно.

Дървените парчета са изработени със CNC – изключително прецизна технология, използваща компютри за контролиране на резбата. Това позволява създаване на сложна вълнова форма, която позволява на парчетата да се съберат. Лазерно-гравираните акрилни кутии изглеждат фантастично. Те са сигурен начин за транспортиране и съхранение на комплекта Chessplus.

Създателите предлагат безплатна доставка за поръчки на 3 или повече комплекта и 50% намаление за всеки два комплекта.

Тук стигаме и до един от съществените проблеми – подкрепата, с чиято помощ създателите ще преодолеят най-голямото си предизвикателство – да гарантират, че имат достатъчно голям обем производство, за да отговорят на техния контрол на качеството. Постигането на това означава, че ще получите продукт, който отговаря – и надвишава – вашите очаквания.

Екипът е прекарал девет години във внимателно разглеждане на Chessplus и 18 месеца, за да гарантират, че имат страхотен продукт.

Chessplus се гордее с подкрепата на Фондация “Бътърфлай”, като 10% от печалбите отиват за благотворителни организации за лица с хранителни разстройства.

За набиране на средства за популяризирането на играта е създадена кампания в сайта за споделено финансиране kickstarter.com. Проектът вече е събрал 33 516 австралийски долара от целевите 38 500. В кампанията са се включили общо 366 дарители, а до края й остават само 4 дни.

Ето и някои отзиви:

“Chessplus е стратегическо предизвикателство – по-бързо, определено много по-бързо от класическия шах, затова наистина трябва да се съсредоточите върху играта си, тъй като опциите са увеличени драстично”.

Зейн Алум, гимназист от Австралия

 

“Започнах да играя шах, когато бях на 5 години. Баба ми ме научи, никога не играх професионално, но се състезавах с добри играчи в Бразилия и с много други по света чрез интернет. Тази година се запознах с Chessplus и това отново предизвика любовта ми към играта на дъска. Разнообразието от опции на новата игра завладява, а бързата и неочаквана промяна те държи на нокти до края. Това е непредсказуемо и сложно и също така кара мозъка ви да анализира много повече възможности от оригинала.“

Даниел Диас, архитект от Бразилия

 

„Искам да купя един за дядо си, за да мога да играя с него. Той обича шах и наистина мисля, че ще се радва да играе Chessplus.”

Орион Хюз, ученик от Австралия

 

“Играх Chessplus и наистина го харесах. За мен това е нов, по-забавен, по-радващ и по-бърз начин да играя шах – много се смея, защото внезапно опонентът ми прави ход, който не съм виждал, изненадва ме.“

Гунхилд Крогсдам, архитект от Дания

 

“Последният път, когато се захванах с играта на шах, беше преди повече от две десетилетия. После често играх с баща ми. Това, което аз лично харесвам на Chessplus, са новите правила, които ви позволяват да създадете безкрайно разнообразие от възможности. Възможността за нови стратегии.”

Юри Коропоткин, инженер от Казахстан

 

Gaming

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Изобретиха супершах, чийто фигури се съединяват по двойки”

Leave a Reply