PETA призова: Не оставяйте домашните си любимци в колата!

Jun 23, 2017 Няма коментари by

Колата като смъртоносен капан: в самото начало на астрономическото лято се очакват температури над 35 градуса. Докато мнозина от нас се радват на летните температури, за четирикраките ни приятели те бързо могат да се превърнат в смъртоносна заплаха: всяка година немалко кучета умират по мъчителен начин, защото стопаните им са ги оставили в колата “само за минутка”. Много собственици на кучета подценяват въздействието на лятната жега върху четирикраките – и често всяка помощ идва твърде късно. PETA отново предупреждава за риска от фатален край при високи температури и призовава стопаните на кучета никога да не оставят животните в автомобила.

„Зaради летните температури колата бързо се превръща във фурна – обяснява Дьорте Рьол, ветеринар и референт на PETA за четирикраки. – Не е достатъчно паркингът да е на сянка или прозорецът да е леко свален. Никога не бива да оставяте кучетата без надзор в колата. Призоваваме всички граждани да се намесват в такива ситуации. Ако стопанинът не е наблизо, незабавно да повикат полиция.“

Дори няколко минути на слънце стигат, за да се затопли паркираната кола до 70 градуса по Целзий. Тъй като кучетата имат съвсем малко потни жлези и се охлаждат предимно като изплезват език, в горещото купе на возилото те за кратко време получават необратими увреждания на органите или сърдечната им дейност спира.

Който забележи куче в автомобил в горещ ден, трябва да действа неотложно. Ако собственикът на автомобила не може да бъде открит, е необходимо да се повика полиция. Ако кучето вече е в смъртна опасност – симптомите са олюляване, тъмен език, помътнял поглед, тежко дишане или повръщане, – любителите на животни трябва да преценят дали да не счупят стъклото. При определени обстоятелства това може да има правни последици, които обаче са незначителни в сравнение със смъртта на животното. При всяко положение на PETA не са й известни случаи, в които да са възникнали правни последствия за спасителя на животното. Ако автомобилът е на паркинг пред супермаркет, собственикът на возилото може да бъде повикан по уредбата – стига само животното да не е в опасност.

Когато кучето бъде освободено от колата, трябва да се вземат незабавни мерки за първа помощ. Дори след тази намеса състоянието на животното да се подобри видимо, то пак трябва да бъде прегледано от ветеринар заради възможността от увреждания в по-късен период.

В едно разтърсващо видео на PETA Лина ван де Марс, водеща, барабанистка и модел на татуировки, демонстрира как се чувстват кучетата, когато бъдат затворени в гореща кола.

 PETA предупреждава за смъртната опасност, която грози кучетата 

ЖЕГАТА УБИВА!

През лятото са достатъчни няколко минути, за да се затопли колата до 70° по Целзий и да се превърне в смъртоносен капан за живи същества.

Slide, Бъди в час!, Еко

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “PETA призова: Не оставяйте домашните си любимци в колата!”

Leave a Reply