Дамян Генов: Gamification концепцията прави работната среда по-приятна

Jun 26, 2017 1 коментар by

Представяме ви Дамян Генов – старши системен администратор в отдела за обучение и развитие на TELUS International Europe, който споделя пред технологичния сайт PixelMedia.bg плановете за развитие на мултинационалната компания през следващите месеци и години.

Той разкрива още любопитни факти за gamification концепцията, която бе тема на лекцията му по време на първата българска конференция за разработка на игри – Game Dev Summit, която се състоя през отминалия уикенд.

Въпрос: Бихте ли представили TELUS International?

Отговор: TELUS International е една от водещите аутсорсинг компании в световен мащаб. В европейския ни клон, част от който съм аз, работят повече от 3500 служители в офиси в София, Пловдив, Букурещ и Крайова с тенденция към нарастване. Занимаваме се с поддръжка и развитие на бизнес процеси на клиенти от над 15 държави, включително телефонна, чат и email поддръжка на стоки и услуги за световноизвестни търговски марки– работим по множество проекти – от поддръжка на компютърни игри, през финансови и високотехнологични услуги, до коли под наем – почти всичко, за което може да се сетите, като това се случва на над 35 езика.

Въпрос: На какво посветихте лекцията си на тазгодишния Game Dev Summit?

Отговор: Темата, която избрах, бе Gamification. Накратко – как и какви игрови принципи може да приложим в работната си среда, за да направим процесите по-приятни и интересни за всички участващи в тях. Освен тях, засегнах и част от историята на gamification – какво точно е пробвано до тук и защо точно някои от тези принципи не работят вече.

Въпрос: Какво предложихте на аудиторията в залата?

Отговор: На първо място, надявам се, едни приятни 30 минути. Шегата на страна – представих една различна гледна точка на хората, които се интересуват от gamification, както и, надявам се, запалих интерес в хората, които чуват за тази концепция за пръв път.

Въпрос: Бихте ли разказали повече за предимствата на gamification концепцията?

Отговор: Всички знаем колко по-бързо минава времето, когато човек се забавлява. Смятам, че никой не обича да му е скучно. Ако човек има възможност да започне работа на две абсолютно еквивалентни като заплащане и натовареност позиции, би предпочел тази, която му доставя повече удоволствие. Иначе казано: A spoon full of sugar makes the medicine go down.

Въпрос: Вие сте отговорен за имплементирането на нови идеи и обучителни курсове в компанията. Как се „случват” новите идеи в една огромна мултинационална компания?

Отговор: Екипът, в който работя, е глобален – редoвно контактувам с колеги в Гватемала, Филипините и Ел Салвадор, с които обсъждаме какво точно ни липсва и как може да подобрим работните процеси за всички в TELUS International. Заедно обменяме идеи и „сглобяваме“ схематично основите на нещо, което в последствие ще се превърне в ново обучение или програма. След което, тъй като все пак имаме определени културни различия, всяка локация прецизира идеята спрямо средата си. Това е и част от културата на TELUS International – всеки е свободен да бъде и да изразява себе си.

Въпрос: Ще споделите ли с читателите ни плановете за развитие на служителите на TELUS International през следващите месеци?

Отговор: Извън нещата, които предлагаме всеки месец – лекции, обучения и уебинари, в момента работим по подобряване на платформата ни за онлайн обучения, както и пускането в експлоатация на още няколко допълнителни платформи, които имат за цел да улеснят още повече достъпа на всички в компанията ни до програмите, които предлагаме. В началото на годината започнахме програма за обучение на бъдещи лидери и в момента доста от хората, завършили тази програма, се подготвят за интервюта за ръководни позиции, които ще се състоят в идните месеци.

Отделно от това, компанията продължава да се развива, като има агресивни планове за увеличаване на служителите в България и Румъния през следващите месеци и години. От гледна точка на това, ни очакват нови предизвикателства по отношение на обучението на тези хора, като вярвам, gamification-а ще бъде застъпена все повече и повече не само в просеца на обучение, но и в този на работа.

Top News, Youth projects, Бъди в час!

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet

One Response to “Дамян Генов: Gamification концепцията прави работната среда по-приятна”

Leave a Reply