Катедра “Софтуерни технологии“ на ФМИ отбеляза 10-годишния си юбилей

Oct 17, 2017 Няма коментари by

Катедра “Софтуерни технологии”, най-младата катедра на Факултета по математика и информатика на СУ “Св. Климент Охридски”, отбеляза 10-та годишнина от своето създаване със запомнящо се тържество на 28 септември 2017 г. в София Тех Парк.

Създадена през март 2007 г., тя е първата в страната, чиято тематика обхваща обучението за прилаганите процеси и техники при разработване на съвременни софтуерни продукти. Нейното създаване е в отговор на потребностите на българската ИТ индустрия от квалифицирани кадри в областта на софтуерните технологии, като по този начин се подпомага изграждането на силна и конкурентоспособна икономика в България.

На тържеството присъстваха бивши и настоящи преподаватели и възпитаници на катедрата, както и представители на ИТ индустрията в България.

Заместник-ректорът доц. Елиза Стефанова връчи поздравителен адрес от името на ръководството на университета на ръководителя на катедрата доц. Олга Георгиева, като изтъкна заслугите на звеното за развитие на съвременно образование в областта на високите технологии.

От началото на своето съществуване, Катедрата е обучила 2300 студенти (бакалаври и магистри) и 31 докторанти – най-много във ФМИ. Нейни възпитаници са носители на Наградата “Джон Атанасов”,  която се присъжда ежегодно за постижения в развитието на информационното общество.

Доц. Първан Първанов, декан на ФМИ, подчерта колко ценени са постиженията на катедрата в областта на педагогическата дейност, на международните и научноизследователски проекти и пожела на преподаватели и студенти да продължават да се гордеят с това, което правят.

За десетте години от своето съществуване Катедрата се гордее с разработените и предлагани съвременни програми за обучение, сред които е бакалавърската програма „Софтуерно инженерство“ – една от десетте най-желани в СУ (преподава се от 2006 г. за първи път в България). Тук от 2004 г. се преподава и първата в България магистърска програма „Софтуерни технологии“, а от 2008 г. и първата за страната ни магистърска програма „Технологично предприемачество и иновации в информационните технологии“, създадена в сътрудничество с Университета в Бъркли, САЩ, с помощта на глобалната ИТ компания Intel, както и благодарение на партньорството с клъстера от преподаватели по предприемачество в Европа и Азия.

Сред другите съвременни програми на Катедрата са: „Защита на информацията в компютърните системи и мрежи“ (от 2004 г.), „Извличане на информация и откриване на знания“ (от 2013 г.) и „Технологии за знания и иновации“ (от 2013 г.)

Основателят на катедрата, проф. Румен Николов, върна аудиторията към трудните първи стъпки, проправили пътя на едно от най-престижните научно-образователни звена в СУ. Академичният състав на катедрата представи по артистичен начин преподаваните програми. Многобройната аудитория беше впечатлена от проявата на неподозирани до момента таланти. В края на всяко представяне, преподавателите символично поливаха дървото на знанието, с което потвърдиха своята отдаденост на делото, на което са се посветили. Според доц. Георгиева е много лесно да се ръководи катедра с толкова изявени таланти, защото „всеки има своето добро виждане за това какво и как трябва да направи и освен това цари общо разбирателство“.

Поздравление бяха поднесени от представители на софтуерната индустрия, сред които и възпитаници на Катедрата. Те изтъкнаха колко е важен синхрона на бизнеса и висшето образование, за да се направи „нещо читаво и разпознаваемо даже от престижни международни университети“.

Катедрата има забележителните постижения в областта на студентското предприемачество. От създадените студентски стартиращи компании около 10 са много активни (Komfo, Imagga, Gymzap, WebMotion, ThreeChess, Robopartans, EssenceWorks, Dreamix) и са създали повече от 100 високотехнологични работни места в страната.

За 10 години Катедрата е спечелила и успешно завършила 34 проекта, от които 21 са научноизследователски. На събитието за първи път беше представен най-новият и уникален за България проект GATE, финансиран по програма “Teaming” на Хоризонт 2020, спечелен в конкуренция с 260 проектни предложения. Той цели да подготви създаването на Център за върхови постижения в областта на големите данни (Big data). Проектът се изпълнява в партньорство с един от най-престижните университети в Европа – Chalmers University of Technology, Швеция. При представянето на проекта, неговият ръководител проф. Силвия Илиева подчерта, че вратата на GATE е широко отворена за всички, които искат да допринесат за развитието на интелигентно общество, основано на управлението на големите данни.

Бивши и настоящи възпитаници на Катедрата отправиха видео-послания и пожелаха „докато съществува ФМИ да съществува и катедра „Софтуерни технологии““. Беше учреден и Алумни клуб към Катедрата.

Юбилейната торта бе тържествено разрязана от основателя и пръв ръководител на звеното, проф. Румен Николов, неговия приемник, проф. Силвия Илиева и настоящия ръководител на катедрата, доц. Олга Георгиева.

Uncategorized

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Катедра “Софтуерни технологии“ на ФМИ отбеляза 10-годишния си юбилей”

Leave a Reply