Ученици от столична гимназия започват дуално обучение в Нестле България

Nov 21, 2017 Няма коментари by

Днес се срещаме с десетокласниците Адриана Зараджийска, Георги Стоев, Кристиан Илиев и Персиан Илиев от специалност “Електрообзавеждане на производството“ в ПГМЕ „Н.Й.Вапцаров“, които през 2017 г. започват своето практическо обучение в Нестле България. Те се обучават по проекта ДОМИНО – „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“. В проекта участват 170 български и чуждестранни компании, които ще отворят вратите си за 800 ученици от 30 професионални гимназии в 19 града.

Въпрос: Защо избрахте да учите именно в тази паралелка?

Кристиан: Г-н Зовикян беше в старото ми училище и той ме насочи към тази паралелка, а на мен ми хареса. Аз всъщност не бях запознат с нея, но след време разбрах какви са предимствата и реших да опитам.

Адриана: Основната причина е, че ще излезем с професия и ще можем да намерим работа много по-лесно. А и практиката ще бъде именно в Нестле.

Въпрос: Кой Ви насочи към програмата и към практиката в Нестле?

Персиан: Насочи ме един мой приятел. Той учи по тази програма и така разбрах за нея.

Георги: Директорът на училището ми разказа за самата фирма и за начина, по който се случват нещата.

Адриана: Родителите ми ме насочиха.

Въпрос: А вие бихте ли насочили други свои приятели към тази програма?

Персиан: Да, разбира се. Програмата и училището са уникални!

Въпрос: Харесва ли Ви обучението в момента?

Адриана: Да, много ми харесва и мисля, че ще стане още по-интересно, когато започнат практиките.

Кристиан: С нетърпение очакваме да добием опит и да започнем да работим с уредите във фабриката.

Въпрос: Вече посещавали ли сте фабриката на Нестле?

Кристиан: Да. Доста съм впечатлен. Всички там са много общителни и винаги са готови да помогнат, ако имаме нужда. Аз много им благодаря за това.

Адриана: Менторите от Нестле са много отзивчиви. Ако някой нещо не разбира, винаги ще ти помогнат, ще те научат.

Кристиан: Учителите ни също са много добри. Помагат ни за всичко и се опитват да ни вкарат нещо в главите.

Въпрос: Смятате ли, че уменията, които придобиете чрез тази програма и практиката в Нестле, ще Ви бъдат от полза занапред?

Кристиан: Да, защото с това обучение излизаме с готова специалност за работа. Практиката в Нестле ще ни бъде много полезна.

Георги: Разбира се, това зависи изцяло от нас. Ако успеем да усвоим материала и на теория и на практика, ще имаме много възможности. Практиката в Нестле ще ни помогне да се реализираме професионално.

Въпрос: А къде виждате себе си след 3 години? На работа в Нестле?

Персиан: Със сигурност, да!

Дуалното образование е партньорство между училище и работодател, чрез което учениците имат възможност да практикуват наученото в класната стая. През тази учебна година програмата по дуално обучение предвижда учениците от 10-и клас, специалност “Електрообзавеждане на производството“ в ПГМЕ „Н.Й.Вапцаров“ да посещават фабриката на Нестле в София един ден от седмицата.

В 11-и и 12-и клас посещенията ще бъдат увеличени съответно на 2 и 3 дни в седмицата, като учениците ще получават финансово възнаграждение, осигурено от Нестле България.

След три години петимата ученици ще се разделят с ученическата скамейка с удостоверение за завършено дуално обучение по швейцарски модел „учене чрез работа“, което допълва дипломите им за средно образование и сертификата за професионална квалификация за електротехник, специалност “Електрообзавеждане на производството“. Това ще разкрие пред тях множество перспективи за развитие.

School, Youth projects

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Ученици от столична гимназия започват дуално обучение в Нестле България”

Leave a Reply