Холандските пианисти Lucas & Arthur Jussen са сред най-успешните артисти на Deutsche Grammophon

Feb 12, 2018 Няма коментари by

Това е като да управляваш два BMW автомобила едновременно!” Така диригентът Michael Schønwandt описва работата си с двамата братя-пианисти Lucas и Arthur Jussen от Холандия. Въпреки ранната си възраст (Lucas – 24 г., Arthur – 21 г.), те отдавна са част от световния концертен свят. Независимо дали излизат на сцената като дует или солови артисти, Lucas и Arthur са обичани от публиката и признати от музикални критици по цял свят.
Lucas и Arthur започват да свирят на пиано при Leny Bettman в родния им град Hilversum. През 2001 г. Lucas достига до финала на тридневен пиано фестивал в Ротердам, а през 2004 г. Arthur е избран за “Млад музикален талант на годината” на националния конкурс на фондация “Млад музикален талант”. През 2005 г., по покана на португалския пианист Maria João Pires, братята заминават да учат в Португалия и Бразилия за период от 1 година. През 2011 г. Lucas и Arthur са удостоени с престижната награда Concertgebouw Young Talent Award, а през 2013 г. печелят наградата на публиката на фестивала “Festspiele Mecklenburg-Vorpommern”.
Младите виртуози са свирили с почти всички симфонични оркестри в Холандия (Тhe Royal Concertgebouw Orchestra, Тhe Rotterdam и The Hague Philharmonic orchestras, Тhe Radio Chamber Philharmonic Orchestra), както и със световно признатите The Dallas Symphony Orchestra, Hong Kong Philharmonic Orchestra, London Chamber Orchestra, MDR Sinfonie Orchester и Shanghai Symphony Orchestra). Към професионалния им опит се прибавя и сътрудничеството им с редица известни музиканти като пианиста Lang Lang, с който Lucas свири на концерта Prinsengracht Concert в Амстердам през 2006 г.
През октомври, 2013 г. пианистите представят проекта “Together” – произведение за две пиана, композирано специално за тях от Theo Loevendie. През 2014 г. Lucas и Arthur Jussen придружават краля и кралицата на Холандия по време на първата им визита в Полша. Братята са свирили в почти всички концертни зали в Холандия и са изнасяли рецитали в концертни и фестивални зали в Европа, Япония, Китай и Южна Корея.
През 2010 г. Lucas и Arthur Jussen подписват звукозаписен договор с Deutsche Grammophon, част от семейството на Universal Music Group. Дебютният им албум с произведения на Бетовен получава платинен статус по продажби и е удостоен с награда на публиката Edison Klassiek Publieksprijs. Вторият им албум с музика от Schubert получава златен статус, а след него музикантите посвещават проект на популярни френски пиано композиции, озаглавен “Jeux”. През 2015 г. излиза и четвъртият им албум, посветен на два концерта за пиано от Моцарт, изпълнени с Academy of St. Martin in the Fields под диригенството на Sir Neville Marriner.

Music

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Холандските пианисти Lucas & Arthur Jussen са сред най-успешните артисти на Deutsche Grammophon”

Leave a Reply