Класове енергийна ефективност при климатиците

Mar 07, 2018 Няма коментари by

Преди да вземем алтернативното решение за по-икономични уреди за отопление или охлаждане, е добре да сме запознати с всички необходими характеристики на пространството, както и да знаем какво точно търсим. За целта не е зле да се информираме по въпроса с различните класове енергийна ефективност при климатиците, разновидностите по отношение на мощността и съотношението между параметри и условия, в които желаем да работят. Имайки предвид колко студени зими ни завладяха и колко горещи лета се опитват да ни изтощят и във връзка с належащата необходимост за икономичност в лицето на сметките за ток, е добре да направим добър избор, без да бързаме с компромисни решения. Нека да видим какво означава енергийния клас А за климатичната техника. Според директива на Европейския съюз от 2004 г., класовете за енергийна ефективност на климатиците са от А – най-висока ефективност до G – най-ниска енергоефективност. Експертното мнение гласи, че повишаването на енергоефективността на климатиците дори с 5%, осезаемо намалява периода за покриване на разходите от първоначалната инвестиция за тях. Имайки предвид, че вече съществуват още по-икономични варианти от клас А+++, то изчисленията, могат лесно да подскажат доколко подобен избор е оптимален и дали си заслужава да се примиряваме с компромисни модели.

Какви са стъпките при избор на енергоефективен климатик? Важно е да се определи точната площ, която ще се очаква от него да затопля или изстудява, както и обемът на самото пространство. Естествено, според изолацията, може да се разчита на оптимална работа на уреда. В противен случай, както и ако районът е по-влажен, то климатик с по-малка мощност няма да може да се справи с климатичните условия достатъчно добре. Това означава повече разходи и по-малко ефективно действие. Ето защо, при по-неблагоприятни условия на работа, като помещение, изложение и район, по-добър и икономичен избор е на по-мощен модел. Повече подробности дава енергийна ефективност от impas-klima.com. Разликата между по-малко ефективните в енергийно отношение климатици, спрямо А класовете, е тази, че последните изискват по-висока инвестиция, но тя се възвръща в пъти по-бързо, отколкото при по-ниските класове. В този случай, всеки сам преценява с какво предпочита да се сблъска – с минимум разходи за уред, който изнемогва или не е достатъчено икономичен или с оптимално работеща климатична инсталация, която постепенно оправдава разходите, макар и по-скъпа, като техника. С възможностите за поетапно изплащане на уредите, по-малко ефективните видове климатици, започват да стават до голяма степен безпредметни.

Според новите характеристики за определяне на енергийната ефективност на климатиците, се приемат сезонните коефициенти SCOP и SEER, съответно в режим на отопление и в режим охлаждане. SEER е коефициентът на енергийната ефективност, отчитащ работата на климатика по време на целия сезон за охлаждане и се изчислява, като целия охладителен товар се раздели на годишната консумация на електроенергия, която е използвана за охлаждане. Съответно SCOP е общият коефициент, който показва ефективността за отоплителния сезон, като се получава по аналогичен начин. Съответно, колкото по-големи са коефициентите, толкова по-ефективен е даденият модел климатик. Сверка за коефициентите може всеки да направи, като се осведоми с обозначенията на съответните етикети към моделите. Те се базират на стандартно изпитване, като отклонения може да има, единствено при неправилна употреба на уреда. Да бъдем информирани за това как да определим нуждите си е предимство, както за да си осигурим оптимален вариант за отопление или охлаждане, така и за да намалим разходите за електричество в най-голяма степен.

Съвети

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Класове енергийна ефективност при климатиците”

Leave a Reply