България се присъедини към международния проект “Футбол за приятелство”

Mar 20, 2018 Няма коментари by

Шестият сезон на проекта “Футбол за приятелство” бе официално стартиран в Москва този февруари. Футбол за приятелство е Международен детски социален проект, организиран от “Газпром” – официален партньор на ФИФА и Световно първенство по футбол Русия 2018. Целта на програмата е да включи младото поколение по целия свят в популяризирането на най-важните човешки ценности сред своите връстници – приятелство, равенство, мир и уважение към различните култури и националности. 211 страни и региони се присъединиха към Футбол за приятелство през 2018 г. Последните събития от сезона ще се проведат в Москва, Русия, 8-15 юни 2018 г.

По време на жребия бяха формирани 32 международни отбора на приятелството, в които всеки млад играч от всяка страна ще заеме своята позиция – вратар, защитник, халф или нападател. Отборите се формират на принципа “футбол за приятелство” – спортисти от различни националности, различни полове и различни физически способности ще играят в един отбор. Играчите са на 12-годишна възраст. Всеки международен смесен отбор на приятелството ще бъде трениран от млади треньори – футболисти от 14-16 години от различни страни. Повече от 5000 медии от целия свят ще обхванат програмните събития, както и Международния детски пресцентър на F4F, състоящ се от млади 12-годишни журналисти от 211 страни и региони. Националният подбор на участниците, които ще станат млади посланици на мира, приятелството и равенството в техните страни, започна по целия свят.

За шеста поредна година България ще се присъедини към Международния проект “Футбол за приятелство”. Тази година младите посланици от България – млад футболист и млад журналист ще популяризират ценностите на проекта в страната чрез серия от дейности, координирани от “APRA Porter Novelli”.

32-та отбора ще се състезават на  Световното първенство по Футбол за приятелство на 12 Юни 2018. На следващия ден младите посланици ще се срещнат на най-важното събитие – шестият международен форум “Футбол за приятелство“, където ще обсъдят начини за популяризиране на ключовите ценности на програмата по целия свят.

По време на Международния лагер за приятелство младите играчи под ръководството на младите треньори и под наблюдението на известни футболисти ще се учат на ключовите стойности на програмата в Девет Училища за Ценности. ООН счита тази инициатива за уникална образователна програма.

Този сезон, в подкепа на застрашените видове, всичките 32 международни отбора на приятелството, ще са кръстени на застрашени животни от всички континенти на света.

Млади посланици от различни държави участваха в церемонията: Захар Бадюк (Русия), Рунки Куй (Китаи), Хуан Мануел Пинола Силвейра (Уругвай), Лиля Мацумото (Япония), Ананя Камбой (Индия), Кристофър Сова Менса (Гана).

Председателят на Съвета на директорите на “Газпром” г-н Виктор Зубков, генералният секретар на ФИФА г-жа Фатма Самура, руската фигуристка, олимпийска шампионка г-жа Аделина Сотникова, двукратният шампион на Русия, европейският шампион по ръгби Юри Каменец , легендата на световния футбол г-н Марко ван Бастен се обърнаха към участниците с думи на подкрепа за програмата “Футбол за приятелство”.

“Шестият сезон на международния детски социален проект “Футбол за приятелство” е официално открит. Тази година проектът се подкрепя от 211 държави и региони! За първи път млади атлети от всички части на света, където се играе футбол, ще се срещнат на едно и също място. Живеем в една епоха, в която хората по целия свят се стремят да се обединят зад принципите на равенство и уважение един към друг. Проектът е важен елемент в този процес. Футбол за приятелство дава тази възможност на всички “, отбелязва Виктор Зубков.

Радваме се да подкрепим тази уникална инициатива на нашия партньор “Газпром”, каза Фатма Самура. “ Форумът е отличен пример за това как футболът може да се използва за отваряне на врати за момичета и момчета от всички среди мисия, която ФИФА активно подкрепя.”

“Участвайки в международния детски социален проект “Футбол за приятелство” на Газпром, ще се срещнете с приятели от цял свят, ще научите повече за равенството и справедливостта – ценности, които са много важни за ФИФА. Последните събития от шестия сезон ще се проведат в Москва по време на Световната купа Русия 2018. Надявам се да се срещнем там и ви пожелавам всичко най-хубаво”- каза Марко ван Бастен.

Видео от жребия е налично на официалния канал на Футбол за приятелство в YouTube: https://www.youtube.com/user/FOOTBALL4FRIENDSHIP .

Lifestyle, Спорт

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “България се присъедини към международния проект “Футбол за приятелство””

Leave a Reply