Шест нестандартни идеи за пътуване през лятото

May 18, 2018 Няма коментари by

Летните отпуски наближават с пълна сила и за заклетите туристи на дневен ред отново идва въпросът: каква по-оригинална дестинация да изберем този път, в която не сме били до сега. Мнозина предпочитат по-непопулярни маршрути и места, които ще им донесат нови изживявания и ще ги отдалечат от комерсиалните и препълнени с посетители атракции. Именно за тази група пътуващи порталът YouTravel.bg е подбрал списък с интересни и нестандартни дестинации за туризъм. „В нашия екип сме любители на екзотични и нетрадиционни туристически маршрути и желанието ни е да споделим с по-широка публика някои от местата, които са едновременно сравнително достъпни за български туристи и оригинални като усещане и изживяване“ – споделя Георги Антониев от YouTravel.bg. Ето и самия списък:

 

Рок туризъм

Ако сте фенове на рок музиката, можете да се отправите на пътешествие по легендарния Път 66 (Route 66) в САЩ. Той е с обща дължина 3 945 км., започва от гр. Чикаго, а крайната му точка е гр. Лос Анджелис. Възпяван в песни на множество рок групи и изпълнители, наричан още „Пътя-майка“ и „Главната улица на Америка“, той е един от първите пътища на САЩ и всъщност има много по-тясна връзка с американското общество, отколкото мнозина предполагат. Започнат е в далечната 1926 г., а развитието му е свързано с Голямата депресия. В търсене на работа, американците са били готови да пътуват из цялата страна. Мнозина са вярвали, че щастието е в Калифорния, където бедните ще имат възможност да спечелят повече пари. Те са карали по Път 66 с отчаяние, но и с надежда. По тази причина за американците, този път всъщност се превръща в пътя на живота.

 

Високопланински туризъм в Европа

Връх Матерхорн в Алпите, е разположен на границата между Италия и Франция. Той е живописен остатък от скален блок с височина 4478 метра и се откроява със своите вечни снегове и ледници. Един от най-разпознаваемите върхове в Алпите, благодарение на своята специфична пирамидална форма е и една от най-близките възможности за родните алпинисти да изкачват висок връх. Годишно той привлича около 2000 туристи. Атакуването му обаче в никакъв случай не трябва да става без достатъчно добра подготовка, защото Матерхорн се счита и за един от най-опасните върхове на планетата. За първи път е изкачен през 1865 г. от експедицията на Едуард Уимпър, която обаче губи много от членовете си по време на връщането си.

 

Открийте тайните на Мианмар

Една екзотична възможност за туризъм е Баган – древен град по поречието на река Иравади в Мианмар. Въпреки малката си площ от едва 67 кв. км., градът има богата история, с която може да съперничи на много по-големи градски центрове. В миналото е бил столица на много кралства, сред които древното кралство Паган, чиито богати владетели са построили в околната равнина над 10 000 храма, ступи, пагоди и манастири. Много от тях са запазени и до днес, привличайки туристи от цял свят. През XI век монасите го провъзгласят за културен и религиозен център на област Мандалай в Мианмар.

 

Вижте най-големия водопад в Европа

Той се намира в Исландия и се нарича Гълфос, което в превод означава „Златният водопод“, защото при залез слънце водите му придобиват златисти оттенъци. Широчината му е около 2.5 км., а дълбочината – около 70 метра. Водопадът е част от глетчеровата река Хвита или „Бялата река“. Особено много туристи той привлича през зимата, когато водите му замръзват частично и всичко се покрива в сняг и ледени блокове.

 

Игуасу – южноамериканската бездна

Наричан от испанските конкистадори „Дяволското гърло“, а от мнозина съвременни туристи – Ниагара на Южна Америка, водопадът Игуасу се намира на границата между Аржентина и Бразилия. Считан е за най-пълноводния в света и на практика представлява каскада от общо 275 водопада с обща дължина около 2,68 километра и височина от 60 до 80 метра. Всяка секунда водният комплекс изхвърля средно по 1500 куб. метра вода, а по време на дъждовния период този показател може да достигне 12 хиляди кубични метра.

 

Една екзотична дестинация на две крачки от София

Ако си търсите интересна дестинация в рамките на Балканския полуостров, една добра идея е каньонът на река Тара. Той се намира в планината Тара в Черна гора и е част от Национален парк „Дурмитор“, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Девствената природа, добрите условия за планинско катерене и осемнайсетте намиращи се тук ледникови езера го правят изключително интересна дестинация за туризъм. Малцина са запознати, че на практика това е най-големия каньон в Европа и втори в света след Гранд каньон в САЩ, с дължина 82 км. и дълбочина до 1300 метра.

Rock, Любопитно, Спорт

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Шест нестандартни идеи за пътуване през лятото”

Leave a Reply