Девет съвета за избор на подходящ домейн

May 31, 2018 Няма коментари by

С нарастващия брой фирми и физически лица, които си създават сайтове през последните години, възможностите за хубави домейн имена постепенно намаляват. Същевременно в сектора навлизат все повече нови участници без опит в интернет бизнеса, които не винаги знаят как да изберат най-подходящия домейн за своя уеб проект. За тяхно улеснение най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ публикува набор от съвети и принципи за избора на най-добро наименование на уебсайт.

 

„Изграждането на всеки нов сайт започва с избора на домейн и в този процес трябва да бъдат взети предвид множество фактори. Домейнът трябва да може да се запомня лесно, да бъде изписан правилно от посетителите на сайта, без те да се объркват, а в по-широк смисъл – и да спомага за налагането на марката на компанията или името на организацията. Добре е да помислите за всички тези аспекти преди да стартирате проекта, защото след това ще е много по-сложно да го ребрандирате в движение, ако потребителите вече са го запомнили с предишното име“ – споделя Цветелина Ненкова, Маркетинг мениджър на СуперХостинг.БГ.

 

Ето и съветите от екипа на българската хостинг компания:

 

Изберете кратко име

От ключово значение е да изберете колкото може по-кратък домейн, за да улесните максимално изписването му от посетителите на бъдещия ви сайт. Тази тенденция се наблюдава както при домейните, така и при търговските марки, а все повече компании се ребрандират, заменяйки дългите думи, с които са били известни с дву- или трибуквени абревиатури.

 

Използвайте ключови думи

Ако сте компания или неправителствена организация, в общия случай най-подходящо е домейнът да съответства на запазената марка или наименованието. В някои специфични случаи обаче е по-добре да включите в домейна и ключови думи, съответстващи на дейността ви. Този подход би могъл да ви донесе най-малко две предимства. Първо той ще спомогне за по-тясното асоцииране на вашия сайт със съответния пазарен сегмент или сфера на дейност. Второ – ще спомогне за оптимизацията на сайта за търсещите машини (търсачки) и съответно – увеличаването на неговия трафик. Затова може да е добра идея да включите думи, които потребителите често използват, когато търсят в търсачките.

 

Изберете най-подходящата домейн зона

Въпреки че домейн зоните .com и .net са най-широко разпространени, в редица случаи е по-подходящо да запазите друго разширение, което съответства по-добре на дейността ви. Така например, ако бизнесът ви има ясно изразен национален характер, ще бъде добра идея да заложите на .bg домейн. Ако пък е с европейска насоченост или извършвате износ за Стария континент, тогава .eu е подходящ избор. Други по-популярни домейн зони са .org за нестопански организации, .info, .biz, както и .me (националният домейн на Черна гора), заради близостта му с българската дума „ме“ и английската „me”, което позволява създаването на оригинални комбинации.

 

Заложете на нови домейни

Ако търсите по-оригинално и тематично наименование за своя сайт, можете да използвате т.нар. нови домейн зони, предлагани от СуперХостинг.БГ. Новите домейни от първо ниво (new gTLD – top level domains) са разширения, които съответстват на различни браншове – например .shop, .guru, .news, .hotel, .cars, .secure и др. Те са над сто и използването на подходящо разширение сред тях може да ви даде нови креативни възможности за създаване на запомящ се сайт и позициониране в конкретен сектор.

 

Поискайте мнението на приятели

Не решавайте сами. Разпитайте колкото може повече приятели и познати дали избраните от вас домейни според тях са подходящи. Колкото повече хора помислят по вашия казус, толкова по-голям шанс има те да се сетят за аспекти, които не са ви хрумвали на вас. Затова преди да купите домейна съберете колкото може повече мнения.

 

Добавете локация, ако е подходящо

Ако вашият бизнес е локален, в определени случаи можете да добавите в домейна и своя град, регион или дори жилищен комплекс. Така потребителите ще ви откриват, когато търсят услугите, предлагани от вас в точно определеното населено място или квартал.

 

Не обърквайте потребителите

От критично значение за посещенията, а от там и за продажбите е домейнът да не съдържа букви и комбинации от букви, които могат да бъдат разбрани двузначно. Такива могат да бъдат изписването на „ш“, „ч“ или „ъ“ с латински букви, избора на „i” или „y” за един и същи звук, използването на разговорен стил и др. Старайте се да избягвате подобни двусмислени комбинации, доколкото е възможно. Важно е също да избягвате използването на тирета, защото потребителите едва ли ще запомнят къде точно се изписват те.

 

Добавяне на цифри

В определени случаи домейнът може да стане по-запомнящ се, ако замените определена буква с цифра. Например „i” с „1“ или „е“ с „3“. Имайте предвид обаче, че успехът на този подход зависи от естеството на аудиторията, към която са насочени вашите послания. Ако предлагате услуги и продукти за младежка аудитория, добавянето на цифри може да е много добра идея. Ако обаче таргетирате сериозни корпоративни клиенти, то със сигурност не е подходящо.

 

Направете проучване

Преди да запазите даден домейн, проверете дали има други сайтове със сходни домейни или подобни имена на фирми в Търговския регистър. Едно кратко предварително проучване може да ви спести сериозни проблеми в бъдеще, включително и съдебни дела или най-малкото – нуждата да ребрандирате вече работещ проект.

 

Uncategorized

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Девет съвета за избор на подходящ домейн”

Leave a Reply