Как да се филмирам в истинския живот

Jul 20, 2018 Няма коментари by

Искало ли ти се е да влезеш в някой филм и да го изживееш? С всички сетива да почувстваш епохата му, да взимаш решения като главен герой, да избягаш от реалността в друг, вълнуващ свят?

Има такова изживяване наяве и то е за отворени към предизвикателствата хора – игра в Стая на загадките. Началото си тези игри водят от компютърните апове, в които чрез разрешаване на логически пъзели и загадки намираш изход от заключено помещение, което може да бъде какво ли не – килия, кабинет, кораб, клиника, бар, хотел… Когато на най-големите геймъри им дошло наум да пресъздадат това предизвикателство в реална стая, възникнали real-life escape the room games. На български ги наричаме Стаи на триковете или на загадките, но можеш да ги срещнеш още и като пъзел стаи или логически стаи куестове. Всяка Стая може да бъде изиграна от екип от 2 до 6 или 7 души и то – само един път! Това прави изживяването абсолютно уникално и при това как ще се случи то си зависи изцяло от играчите. До колко ще се потопите в атмосферата, ще бъдете ли активни откриватели или аналитични изследователи, ще играете ли екипно или всеки ще се бори сам с пъзелите…

Най-готиното в тези Стаи е, че най-добрите сред тях пресъздават определена тема с много автентичност, къстъм декори и впечатляващи детайли. Ако съвсем оприличим ескейп игрите на филми и сериали, то можем да ги разпределим в най-различни жанрове: мистерия, психо, трилър, адреналин, екшън, криминале, съвремие, sci-fi, приключенски, хумористични, фентъзи, по роман, по действителен случай, футуристични, приказни, дори с VR елементи (виртуална реалност). За истинското филмиране на играчите! В София съществува колектив от наистина качествени ескейп игри, които си струва да изживееш и те са обединени точно от тази идея – да предложат пълния жанров спектър на ескейп емоцията. Затова именно са наречени Spectrooms и са доказано въздействащи!

Например Стаята „Детективът & Машината на времето“ е вдъхновена от книгите и филмите за Шерлок Холмс. Затова в нея можеш да очакваш изискана ретро мебелировка, автентични предмети, характерни за великия детектив, но и изненадващи SiFi елементи със стиймпънк и футористични нотки. Затова жанрово може да бъде описана като криминале, фентъзи, sci-fi и дори – романтика. (За последното са доказателство няколкото годежа, които се случиха по време на игра, когато нищо неподозиращата дама откриваше сред останалите улики и годежен пръстен, а нейният възлюбен падаше пред нея на колене…)

Друга абсолютно и безвъзвратно филмираща Стая е МаТРИК – по култовия филм „Матрицата“. Концепцията ѝ е, че живеем в свят, доминиран от технологиите и затова забравяме да използваме ума си, но и да общуваме пълноценно с хората около нас. Затова тази Стая изпитва уменията ни да изслушваме, да предаваме и обмисляме факти и инструкции, да наблюдаваме за детайли и да разгадаваме обкръжението ни без помощта на технологиите. Пъзелите вътре освен, че напомням стилистиката и духа на „Матрицата“, са изцяло авторски, в тях са вложени много технологични познания, макар че за играчите всичко това да е видимо като WOW загадки, за които не са им необходими математически или други специализирани познания. Така жанра на тази ескейп игра може да се определи като екшън, sci-fi, фентъзи, римейк.

А ако се чудите има ли и по-еротични жанрове в ескейп забавлението… Ами… да! Стаята „Тайният бар на Ал Капоне“ разказва гангстерска история с много мафиотски шик и забранени удоволствия. Освен, че в нея пъзелите са в стил на изненадващо автентичен бар с работещ кран за бира и казино игри, не липсва и по-секси сюжетна линия. Тя е реализирана с еротична фото сесия, заснета специално за и в ескейп бара и е достъпна само за пълнолетни играчи. Има и версия за по-малки ескейп фенове (12+), където мафиотите се държат колкото прилично се налага. 😉 Затова жанрово „Тайният бар на Ал капоне“ можем да определим като екшън, криминале, биографичен разказ от епохата на „Сухият режим“ в САЩ и еротика.

За истински филмиращите Стаи на 3KEY Rooms можеш да научиш повече тук.

 

Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Как да се филмирам в истинския живот”

Leave a Reply