Прахта – тихият убиец на Вашия компютър

Aug 20, 2018 1 коментар by

Прахтът е убиецът, който идва за Вашия компютър. Прокрадва се във вентилаторите и им пречи да работят нормално, което води до прегряване на цялата машина. Ако то не бъде предотвратено, натрупалите се мръсотии в кутията, като например космите от козината на домашния Ви любимец, могат да се запалят.

Той покрива и компонентите, които започват да се нагорещяват, което не е желателно. Това забавя системата и бавно, но сигурно, скъсява живота на компютъра Ви.

 

Ето и 5 неща, които да направите, за да спрете натрупването на прах в компютъра.

 

  1. Не поставяйте компютъра директно на пода, особено ако имате килим. Машината създава статично електричество, което привлича прахта, а вентилаторите я засмукват.
  2. Един път в месеца почиствайте кутията, в областта на вентилатора, за да се отървете от прахта, още преди да е влязла по-навътре.
  3. Повечето скъпи компютърни кутии имат филтри за прах, за това не забравяйте да ги почиствате редовно.
  4. Относно лаптопите (и таблетите)…никога не ги поставяйте върху килим или други меки повърхности. Това пречи на вентилаторите да работят правилно, а и така всмукват още повече прах. Не е желателно да стоите с лаптоп върху краката си, защото така ще пречите на въздуха да се движи, компонентите ще се загреят и може да повредите батерията.
  5. Не позволявайте на домашните си любимци да стоят върху или около компютъра. Кучешките и котешките косми много лесно биват засмукани и така причиняват запушване. Доста компютри спират да работят заради това. Има случаи, в които техници откриват цял плъх в кутията, или дори гнезда на хлебарки … ужасно!

 

Най-добрият начин да се отървете от прахта

 

Като за начало, отворете кутията, но имайте предвид, че ако правите това у дома ще нарушите условията на гаранцията. Затова най-добре се доверете на професионалисти!

След това откачете всички кабели, започвайки от захранващия! Желателно е да запомните кои USB кабели в кой порт се закачат, за да не се налага след рестарт да се конфигурират наново.

Изнесете компютъра на открито (тераса, двор…) и захванете перките на вентилаторите, за да избегнете въртене при почистване. В противен случай е възможно да запушите лагерите. Като използвате помпа с компресиран въздух продухайте леко и внимателно прахта от компютъра, в зоните на вентилаторите, дънната платка и хард диска. Не използвайте флакони! Те са податливи на кондензация и могат да повредят чиповете на машината. Също така, гледайте винаги да сте заземени, когато правите нещо, свързано с компонентите на компютъра.

И запомнете, здравият компютър е бърз компютър!

Gadgets

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet

One Response to “Прахта – тихият убиец на Вашия компютър”

  1. Боби says:

    Интересен материал, не се бях замислял над това.

Leave a Reply