Съвети как да излезте от порочния кръг на дълговете

Aug 30, 2018 Няма коментари by

Дългът е нож с две остриета. Когато инвестирате разумно, той може да донесе страхотни финансови резултати в бъдеще, но когато се натрупа като сума, която постоянно плащате, той се обръща срещу вас. Положителното е че дългът е в помощ на много хора, които инвестират в бизнес, образование, в нов дом – това е така наречения положителен дълг, който играе важна част от живота на съвременния човек.

 

Какво обаче е порочен дългов цикъл или дългова спирала? Когато постоянно вземате нови кредити и пазарувате на лизинг, това води до увеличаване на дълга, увеличаване на разходите за него, и евентуално неизпълнение на неговото плащане. В най-общи линии когато харчите повече отколкото изкарвате, влизате в дълг. Не можете да покриете разходите за лихвите и дългът продължава да расте. След това вземате нов кредит, за да рефинансирате дълга и така нещата продължават в тази порочна спирала.  

 

Какъв е изходът от личната финансова дългова криза? Първата стъпка е осъзнаването, че сте навлезли в този порочен кръг. Струва ви се,че е лесно, но ако беше така, може би нямаше да се стигне дотук. Затова трябват усилия на волята, някакъв вътрешен устрем, че трябва да спрете това. Оттук насетне, миналото си е минало. Какво може още да се направи?

 

Промяната в начина на живот също може да е добро решение, дори не сам че може, а е задължителна стъпка. Защото дори да сте в състояние да изплащате по-голям дълг, това значи, че той се поддържа от някакво разточителство в живота ви.  Търсете решенията в близкото ви обкръжение, в помощ от близките хора и в търсене на решения спрямо вашето професионално развитие.

 

Наложително е в един определен момент да станете по педантични спрямо харчовете си. Ако се наложи дори, можете да започнете да записвате, да водите сметки; да правите редовен отчет на личните си харчове. Когато поставите нещата в разумни за вас граници, тогава вече можете да търсите по-ефективни решения. Например обединяване на дълга, започване на по-доходоносна работа, така че да изкарвате повече пари. Когато нещата обаче са извън контрол, консултацията с експерт може да ви помогне за опции, в които да знаете, че чрез разумно обединение на дълга, ще можете да изплащате вноските си и да работите за вашето финансово бъдеще.  

 

Източник: krediti24.com

Съвети

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Съвети как да излезте от порочния кръг на дълговете”

Leave a Reply