“Тийноватор” превръща ученици в млади предприемачи

Oct 11, 2018 Няма коментари by

Как учениците да развият креативно мислене и да използват инструментите на предприемачеството ще бъде основна тема на програмата „Тийноватор“, която тази година ще се реализирав България. Програмата е част от международната мрежа „U School“, която стартира през 2008г. в Словения, основана от Матия Голяр.

На 16 октомври българският екип зад “Тийноватор” ще открие официално програмата в присъствието на създаделя й Матия Голяр и специални гости в лицето на успешни предприемачи от Силициевата долина. Събитието ще се проведе от 10:00 ч. в “Пъзел” – coworking space, което ще представи на учениците модела на споделени работни пространства, все по-популярен в световен мащаб.

През учебната 2018-2019 г. “Тийноватор” ще вдъхновява и провокира учениците от последните класове в няколко софийски училища  – СМГ „Паисий Хилендарски“, 105 СУ „Атанас Далчев“, 32 СУИУЧЕ „Св.Климент Охридски“, 19 СУ „Елин Пелин“. Развиването на креативно мислене и подход към добрите идеи ще се реализират в старт-ъп клубове, водени от ментори.

Стартъп клубовете ще посрещнат всички желаещи участници от 10. и 11. клас, които заедно ще извървят пътя от научаването да работят в екип, през избора на уснешна бизнес идея, до нейното реализиране. През януари 2019 учениците ще са част от стартъп уикенд, където ще се сформират отделни отбори. Всеки отбор ще работи по свой бизнес проект. В края на годината всички отбори ще представят идеите си пред жури от инвеститори. Един от тях ще отиде на международно състезание в Любляна, Словения и ще има възможността да спечели едногодишна стипендия за престижен университет в Колорадо, САЩ.

Методиката на обучение на “Тийноватор” е разработена на базата на Design Thinking – концепция на Станфордския университет. „Нашата цел е да създадем свят, в който никой не е ограничен от обстоятелствата, защото учениците са реално подготвени за бъдещето. Нашата програма се прилага в девет държави на три континента. Радваме се, че наскоро и България се присъедини“, разказва създаделят на програмата, която ще продължи своя живот у нас с български екип и името „Тийноватор“.

“Целта на всеки стартъп клуб е да осигури творческо пространство, в което учениците да реализират първите си бизнес проекти и да ги превърнат в печелившо начинание. По този начин те развиват редица ценни умения, необходими в реалния живот“, допълва Светлана Савова, представител на образователния екип на „Тийноватор“. Ключов компонент на програмата ще бъдат нейните ментори – български млади предприемачи, които вдъхват увереност на учениците, насърчавайки ги в развиването на нови умения чрез работа в групи, решаване на различни казуси и прилагане на техники на общуване.

Повече информация можете да получите на официалната Facebook страница на „Тийноватор“.

 

School, Youth projects, Бъди в час!

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to ““Тийноватор” превръща ученици в млади предприемачи”

Leave a Reply