Служители на Софийската опера написаха “Локо София” върху мемориала в Хирошима

Oct 17, 2018 Няма коментари by

Мемориалът на мира в японския град Хирошима, издигнат в памет на жертвите на атомната бомбардировка от 6 август 1945 г., осъмна с надпис “Локо София”. За това съобщиха местните издания, според които графити са забелязани на три места върху съоръжението.

След като полицията в града започна издирване на вандалите, стана ясно, че това са служители на Софийската опера. Новината бе потвърдена от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Те вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония.

“Институцията категорично се разграничава от извършителите, като същите нямат място в трупата ни и затова прекратяваме напълно отношенията си с тях. Софийската опера и балет изразяват готовността си за всякакъв вид съдействие на японските власти при провеждане на разследването по случая”, се казва в прессъобщение.

Министерството на външните работи също осъди този акт.

“С възмущение посрещнахме новината за хулиганската проява срещу Паметника на мира в Хирошима. Намираме за възмутително и крайно неуместно изразяването на футболни пристрастия върху този световен паметник на културата на ЮНЕСКО в памет на жертвите на ядрените бомбардировки. Категорично осъждаме посегателството и поднасяме извинения на приятелска Япония”, написаха от там.

И ръководството на Локомотив (София) излезе с официална позиция. Ето какво написаха “железничарите”:

“Ръководоството на “ФК Локомотив София 1929 АД” остро осъжда вандалската проява с надписа “Локо София” върху Мемориала на мира в Хирошима. Подобни прояви на запалянсковски страсти върху паметник на културата са крайно грозни и не хармонират с нашите разбирания за фенско поведение”.

Slide, Street

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Служители на Софийската опера написаха “Локо София” върху мемориала в Хирошима”

Leave a Reply