Европейският парламент забрани пластмасата за еднократна употреба

Oct 25, 2018 Няма коментари by

Европейският парламент гласува за забрана на пластмасата за еднократна употреба. Целта е да се спре замърсяването на околната среда и най-вече огромното количество пластмасови продукти, които навлизат в океаните.

Различни продукти, включително пластмасови чинии, прибори за хранене, сламки и клечки за уши ще бъдат забранени от 2021 г., съгласно новия регламент. Така ще се спре производството на пособия, за които съществуват по-екологични алтернативи.

Законодателите на ЕС също така изложиха плановете си да направят компаниите по-отговорни за своите пластмасови отпадъци.

Измененията ще трябва да бъдат одобрени в разговорите с държавите-членки, някои от които вероятно ще се противопоставят на тези строги правила. Планът първоначално бе предложен през май, след като сериозно обществено недоволство срещу пластмасата за еднократна употреба премина през целия континент.

Части от пластмаса могат да бъдат намерени навсякъде – от ледовете на арктическия лед до торовете, които се прилагат в обработваемата земя. Много животни стават тяхна жертва. Дребни частици има дори и в солта, която слагаме на масата си.

Много европейски държави вече предложиха свои собствени мерки. В понеделник правителството на Великобритания обяви плановете си да забрани всички пластмасови сламки, бъркалки и клечки за уши.

Бъди в час!, Еко

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Европейският парламент забрани пластмасата за еднократна употреба”

Leave a Reply