Рак на шийката на матката. Какво представлява и какви са начините за изследване?

Nov 16, 2018 Няма коментари by

Ракът се появява, когато клетките в тялото започнат да растат и да излизат извън контрол. Те могат да се разпространят в дреги органи и части на тялото. Ракът на шийката на матката започва по същия начин, но може да се лекува успешно, ако се открие навреме и се приложи необходимото лечение. Той започва в утробата – клетките, които покриват шийката на матката. Плодът расте в горната част на матката. Шийката на матката свързва влагалището с тялото на матката. Тя е съставена от две различни части и е покрита с два вида клетки. В ендоцервикса, който се намира в най-голяма близост до матката е покрит с жлезисти клетки. А ектоцервикса, частта най-близо до влагалището, е покрит със сквамозни клетки. Двата вида клетки се срещат на място, наречено зона на трансформация. То се променя в зависимост от възрастта и раждането и обикновено е мястото, където се образува ракът на матката. Това не става внезапно, а постепенно, като се развиват предракови изменения, които след това прерастват в рак. Най-често това са цервикална интраепителиална неоплазия, сквамозно интраепителиална лезия и дисплазия. Тези предракови изменения се откриват с помощта на цитонамазка, и ако това се случи навреме, развитието на рака може да бъде предотвратено.

Въпреки че предраковите изменения представляват предпоставка за развитието на рака на шийката на матката, само някои жени развиват рак. Обикновено прерастването на предраковите изменения в рак отнема няколко години, но може да се случи и за по-малко от година.

По-голямата част от раковите заболявания са в следствие от сквамозни ракови клетки. Те представляват 80-90% от случаите. Вторият най-разпространен вид рак на шийката на матката е аденокърциномът, който се развива от жлезите, които произвеждат слуз в ендоцервика и представлява останалата част от 10 до 20 % от случаите. Въпреки че този вид рак се среща по-рядко от плоскоклетъчния карцином, случаите при по-млади жени нарастват.

Препоръчително е да се започнат редовни изследвания след навършване на 21 години.

Цитонамазката е един от начините да се установи наличието на аномалии, които повишават риска от рак на шийката на матката. При този вид тест се взимат клетки от шийката на матката, които след това се изследват в лаборатория.

Другият начин е с помощта на HPV ДНК тест, който включва изследване на клетки, взети от шийката на матката и инфекция с някой от видовете HPV, които могат да бъдат сериозна предпоставка за развитието на рак на шийката на матката. Този тип тест обикновена се прилага при жени над 30 години или такива с необичаен резултат от цитонамазка.

Youth projects

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Рак на шийката на матката. Какво представлява и какви са начините за изследване?”

Leave a Reply