Светослав Малинов кани на отворен дебат ангажирани с образованието в дигиталната епоха

Nov 25, 2018 Няма коментари by

 

Светослав Малинов (ДСБ, ЕНП) организира кръгла маса “Дигитално междучасие” на 30 ноември в София. Евродепутатът събира преподаватели, директори, ученици, представители на бизнеса и неправителствения сектор, които ще обсъдят предизвикателствата пред българското училище в дигиталната ера и ще споделят добрите практики от сферата. Светослав Малинов ще представи и доклада “Образование в дигиталната епоха: предизвикателства, възможности и уроци за формулирането на политиката на ЕС”, по който работи в комисията по култура и образование на Европейския парламент.

Първата голяма тема в програмата е модернизирането на техническата база в училище. Асен Александров ще сподели добрите практики на СУ „Елисавета Багряна”, София, Грета Димова ще представи решения от ПГПЧЕ Плевен, а Мая Бочева от “TAT Creative” ще говори от гледна точка на частния сектор. Темата на втория панел ще бъде дигитализацията на административните процеси, където Мирослав Джоканов от shkolo.bg ще разкаже за развитието по темата от последните години. Опита си с електронните дневници ще сподели Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Михаил Арнаудов”, София. Гостите ще имат шанса да чуят и различната гледна точка на Димитър Гогов, ученик в СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, гр. Разлог. За финал участниците ще обсъдят използването на електронни ресурси и технологии в обучението, като тук около масата ще седнат Ивелина Атанасова от DigitalKidz, Калоян Кирилов от daskal.eu и Ванин Нейков, студент в University of Essex. Най-важният участник в кръглата маса остава публиката, която ще се включва в дискусията по всяко време.

Един от акцентите на събитието ще бъде представянето на резултатите от анкетата на “Дигитално междучасие”, която бе изпратена до училищата от цялата страна и разпространена из социалните мрежи. Проучването има за цел да установи нагласите в българското училище относно ролята на технологиите в съвременното образование. Своите отговори изпратиха над 400 респонденти, сред които много учители, и част от гостите на събитието ще са именно преподаватели, които ще се включат с изказвания и въпроси.

“Винаги съм работил по темата образование и през последните няколко месеца я разглеждам в контекста на дигиталната епоха. Имам нужда от помощта на всеки, който работи в тази сфера, искам да чуя гласа на учителите, на директорите, на учениците, на бизнеса и неправителствения сектор. Наша отговорност е да използваме дигитализацията за по-качествено обучение и в полза на демокрацията. Това е задача, която трябва да свършим заедно, като поставим в центъра реалните главни герои с личните им истории, успехи и предизвикателства по пътя към модернизирано образование.”, споделя Светослав Малинов.

“Дигитално междучасие” е част от инициативата “Европейско междучасие” на Светослав Малинов. През последните три години в нея се включиха близо 5000 ученици от над 65 средни училища, чрез което евродепутатът ясно заяви, че гражданското образование трябва да бъде важна част от програмата в училище. “Дигитално междучасие” продължава традицията на срещи с учители и ученици, този път с акцент върху дигиталните технологии в училище.

 

Кръглата маса “Дигитално междучасие” ще се проведе на 30 ноември 2018 г., 15:00 ч. в Гранд Хотел София. Всеки може да се регистрира за участие на office@smalinov.eu.

School, Youth projects

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Светослав Малинов кани на отворен дебат ангажирани с образованието в дигиталната епоха”

Leave a Reply