„Психоанализа и кино“ в НБУ

Nov 25, 2018 Няма коментари by

Инициативата „Психоанализа и кино“ използва аналитичния метод за да изследва въздействието на филмовото изкуство върху зрителите. Екипът на инициативата се състои от психоаналитици и преподаватели от Нов български университет и от 2009 година организира регулярни публични прожекции, последвани от дискусии с публиката. Инициативата поддържа активно сътрудничество с Мюнхенската психоаналитична филмова група, Международната психоаналитична асоциация, София Филм Фест и Дома на киното.
Методът „Психоанализа и кино“ има за цел да предложи обяснения на поведения и взаимоотношения, които изглеждат необясними от гледна точка на здравия разум: нетрадиционни форми на любов и сексуални практики, разрушителност, насилие, различните варианти на майчинство, нагласите ни към семейството, смъртта и др. За отправна точка се използва отношение и нагласите към тях, които заварваме у себе си като зрители.
Академичният уъркшоп „Психоанализа и кино“ ще се проведе в Нов български университет на 22 ноември (четвъртък) от 17 до 21 часа. Участниците ще имат възможност да се запознаят с метода „анализ на зрителското преживяване“ чрез неговия създател – професор Андреас Хамбургер и двигателя на българската филмова група д-р Светлозар Василев. В събитието ще вземат участие още д-р Вивиан Праматорова от Мюнхен и българските психотерепевти Надя Кожухарова и Марина Ангелова.
Методът ще бъде илюстрирано чрез прожекция и дискусия на филма „Хищници в мрака“ (режисьор Том Форд, 2016). При дешифрирането на посланията на филма специално внимание ще бъде поставено върху ролята на сценографията, цветовата палитра и произведенията изкуството за оказване на въздействие върху зрителите.

Презентатори:
Андреас Хамбургер, психоаналитик, професор към Международен психоаналитичен университет, Берлин. Водещ специалист в областта на психоаналитичната филмова критика, автор на две монографии и множество статии;
Светлозар Василев, психоаналитик и преподавател в НБУ, автор на монографията „Огледало на въображението: психоанализа на филмовото преживяване“ (под печат)
Вивиан Праматароф-Хамбургер, лекар и психотерапевт, създател и член на Мюнхенската филмова група;
Надя Кожухарова, психоаналитик в обучение към МПА, член на българската филмова група;
Марина Ангелова, психоаналитик в обучение към МПА, член на българската филмова група.

| За повече информация: Петя Петкова – 0888 035 761

School, Youth projects, Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “„Психоанализа и кино“ в НБУ”

Leave a Reply