Как да изберем подходящи спортни обувки?

Nov 26, 2018 Няма коментари by

Ако и вие сте от хората, които планират да направят привлекателно секси тяло до Нова година, вероятно вече сте си взели карта за фитнеса или сте се включили в някой клуб по спортни танци например. Независимо какъв спорт сте избрали да практикувате, снабдяването с подходяща екипировка е една добра предпоставка да постигнете успеха, който желаете. Най-важни, разбира се, си остават вашите непоклатима воля, стриктност и постоянство в тренировките.

Но да се върнем на екипировката, от която особено голямо значение имат обувките! Защо е толкова важно да изберете подходящи спортни обувки? Защото правилната позиция на стъпалото по време на спортуване не само прави тренировката по-ефективна, а и предпазва крака от травми.

Избрали сте да започнете нов спорт, но не знаете с какви обувки да тренирате? Предлагаме ви няколко практични съвета при избора на обувки за спорт, предоставени ни от екипа на онлайн магазина за спортни стоки Sportmoda:

Обувки за момчета и момичета

Ако сте момиче и сте си харесала мъжки модел спортни обувки, не го взимайте! Двата пола имат различни характерни особености в походката и стойката, поради което качествените спортни обувки за мъже и за жени притежават различни характеристики.

Най-важната особеност, която трябва да имате предвид, е каква е формата на вашето стъпало. Как може да разберете това? Най-лесно е да разгледате отпечатъка от мокрия си крак върху паркета вкъщи. Ако са оставили отпечатък петата, предната част и външният ръб на стъпалото, а сводът не, значи имате нормално ходило. Ако се е отпечатало цялото стъпало обаче, значи имате плоски стъпала, които при движение се изкривяват навътре.

Какви спортни обувки да изберете, ако имате плоски стъпала?

Спортните обувки трябва не само да поддържат ходилото, но и да омекотяват стъпването и да поемат част от натоварването, което се получава при интензивно натоварване. Ако сте склонни към плоскоскъпие (или т.нар. Дюстабан) трябва да си вземете обувки, който са леко повдигнати на петата. Така ще ходите нормално, без да си изкривявате краката навътре.

Подходящи спортни обувки, ако сте с високи сводове на стъпалата

Ако отпечатъка показва само част от предната част на стъпалото и петата с тясна връзка между двете, значи сте с високи сводове и сте склонни да изкривявате краката си навън. За да нямате проблем при интензивно натоварване, трябва да носите спортни обувки с мека подметка.

Ортопедични стелки

Ако имате плоски стъпала, можете да си закупите специални ортопедични стелки, които осигуряват допълнителна опора на ходилото и помагат за коригиране на стойката.

Освен да се съобразите с особеностите на вашето ходило, е много важно да изберете обувки, изработени специално за спорта, който сте избрали да тренирате.

Маратонки за тичане

Ако сте избрали да подобрите формата си чрез тичане, ще са ви нужни специални спортни обувки за тичане, които от своя страна се делят на такива за лек джогинг, бягане на дълги разстояния, по пресечен терен или по бягаща пътека.

Обувките за джогинг са предназначени за бягане на асфалт до един час веднъж или два пъти седмично. Харектеризират се с лекота и стабилност, както и омекотяване в зоната на петата. Добре проектираната обувка за бягане на дълги разстояния от своя страна има осезаемо по-голяма подметка, която е съставена от различни материали (гелове, пяна, гума) с цел да носи по-голям комфорт на бягащия.

Маратонки за тенис

Тенисът е идеален за развитие както на физическото, така и на психическото здраве. Той не само спомага за изгарянето на калории, а и подобрява координацията, развива концентрацията и е полезен за сърцето.

Ако това е любимият ви спорт, вече знаете какви обувки са ви нужни за него. Те трябва да имат стабилна подметка, която да осигурява добро сцепление с всякакъв тип настилка, да са подплътени на глезена, а стелката им да осигурява максимално удобство по време на спортуване.

Bodybuilding

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Как да изберем подходящи спортни обувки?”

Leave a Reply